Tomáš Janeček investuje do montessori škol Duhovka dalších 120 milionů

Tomáš Janeček v jedné ze škol Duhovka

Tomáš Janeček v jedné ze škol Duhovka Zdroj: Michael Tomes

Podnikatel Tomáš Janeček po sedmi letech chystá další výraznou investici do projektu montessori škol Duhovka, kterou společně se svou ženou Ivanou založili před sedmi lety. Do budoucna hodlají investovat dalších 120 milionů, tedy jen o 20 milionů méně, než kolik je projekt stál dosud.

„Sto dvacet milionů je částka zahrnující další rekonstrukce, financování budoucích ztrát, investice do vzdělávání učitelů a do rozvoje Institutu Duhovka,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 Janeček, který je zároveň mladším bratrem mediálně známějšího Karla Janečka. S ním a otcem před dvaceti lety založili společnosti RSJ, která přes prvotní investice do podílových listů privatizačních fondů a pozdější obchodování na derivátové burze v Londýně i jinde vydělala miliardy korun.

Tomáš Janeček se přitom z vedení RSJ stáhnul před šesti lety a nyní je pouze členem dozorčí rady firmy. Peníze vydělané v RSJ začal mimo jiné investovat právě do projektu Duhovka, který nyní obnáší čtyři stupně - od jeslí přes mateřskou a základní školu po gymnázium. Projekt zaměstnává zhruba stovku lidí a vzdělává asi čtyři sta dětí.

Rekonstrukce, nákupy a pokrytí ztrát

Celková výše investic do těchto škol zahrnující například nákupy škol a rekonstrukce jejích objektů dosud podle Janečka činí 70 milionů korun. Dalších 70 milionů představují naakumulované ztráty za období let 2008 až 2014. Janečkovi přitom nepočítají, že by se jim vstupní investice někdy vrátily.

„Náš cíl je, abychom byli provozně soběstační. Investice na začátku bereme jako něco, co je nutné udělat, pokud chceme mít nejvyšší kvalitu. Bez toho to nejde. Neočekáváme proto, že se nám vstupní investice vrátí. Ale to je vědomé podnikatelské rozhodnutí. Jinak bychom museli stavět zcela jiný vzdělávací systém,“ podotkl Janeček. Provozně soběstačný projekt zatím není, ale cílem je podle Janečka, aby se tak stalo do tří let.