Tour de France opouští dlouholetý partner

Vítěz Tour de France Vincenzo Nibali (uprostřed)

Vítěz Tour de France Vincenzo Nibali (uprostřed) Zdroj: CTK

Organizátoři nejslavnějšího cyklistického závodu Tour de France musí pro příští rok hledat nového sponzora sprinterské klasifikace neboli soutěže o zelený trikot. Francouzská sázková společnost PMU, která byla dosud partnerem soutěže, se rozhodla po 25 letech ukončit spolupráci. Spolu s ní odchází i 1,5 milionu eur ročně.

„Celých 25 let jsme hodně těžili z velké popularity Tour de France, ale závod trvá jen tři týdny v roce,“ přiznal šéf komunikace PMU Benoît Cornu francouzskému deníku L’Équipe. V roce 2010 se společnost PMU vrátila ke sponzoringu fotbalu. I proto, že francouzská legislativa umožnila on-line sázení. Dnes je PMU partnerem francouzského fotbalového poháru, francouzské fotbalové federace a rovněž klubu Paris St. Germain, který si dělá ambice i na evropské scéně. Cornu přiznal, že PMU se chce stále více zapojovat do dění ve fotbale.

Organizátor Tour de France, firma ASO, jméno nového sponzora neoznámila. „Naším cílem je dlouhodobá spolupráce,“ řekl Laurent Lachaux z ASO. Spojení jména se soutěží o zelený trikot PMU stálo 1,5 milionu eur a stejnou částku očekává ASO i od nového partnera. Lachaux uvedl, že podle studií je návratnost této investice až dvanáctinásobná.

Cyklistika čelila v posledních letech velkému odlivu partnerů kvůli mnoha dopingovým skandálům. Většinou se však jednalo o partnery jednotlivých týmů, Tour de France se zatím odchody sponzorů vyhýbaly. Závod je pro firmy mimořádnou možností zviditelnit se. Partnerem je i automobilka Škoda, která letos prodloužila spolupráci do roku 2018.

Největší odchody z cyklistiky
Cyklistika přišla o několik dlouhodobých partnerů většinou kvůli dopingovým skandálům, jen málo z nich odcházelo z jiných důvodů jako nyní PMU. Na vzrůstající počet dopingových případů reagoval jako jeden z prvních v roce 2007 T-Mobile, divize Deutsche Telekom, který se v cyklistice angažoval od roku 1991. Poté, co se přiznal k dopingu sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong, rozhodla se dát pelotonu vale nizozemská bankovní skupina Rabobank, která cyklistiku podporovala 17 let, v posledních letech až 15 miliony eur ročně. Rabobank ukončila své působení v profesionální cyklistice k 31. prosinci 2012.

Za oponou Tour de France