Trh s auty v EU oživuje. V srpnu prodeje vzrostly o více než 11 procent

Showroom BMW

Showroom BMW Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Yannick Soler via Flickr

Prodej nových osobních aut v Evropské unii v srpnu opět oživoval a meziročně se zvýšil o 11,2 procenta. Automobilový trh tak pokračoval v růstu, který začal před dvěma lety, oznámilo dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Prodej rostl na všech hlavních trzích, nejvíce ve Španělsku a v Itálii.

Celkově počet nových registrací osobních aut v zemích osmadvacítky v srpnu stoupl na 744.799 vozů. Srpen je vzhledem k dovoleným tradičně slabším prodejním měsícem. V červenci se poptávka meziročně zvýšila o 9,5 procenta.

Z jednotlivých automobilek zaznamenaly v srpnu vyšší poptávku především někteří japonští výrobci, německý výrobce luxusních aut BMW, Opel či skupina Fiat Chrysler Automobiles. Například automobilka BMW zvýšila prodej o 21,4 procenta. Opelu, který je evropskou divizí americké General Motors, stoupl počet nově registrovaných aut o 13,6 procenta.

Lídrem na unijním trhu byla s podílem 26,5 procenta skupina Volkswagen. Před rokem byl její podíl 28,1 procenta. Tržní podíl mladoboleslavské Škoda Auto, která je součástí německého koncernu, zůstal beze změn na úrovni 5,1 procenta.