Tržby maloobchodů rostou pomaleji. Daří se potravinám a e-shopům

Maloobchod, ilustrační snímek

Maloobchod, ilustrační snímek Zdroj: profimedia

Meziroční růst maloobchodních tržeb v Česku bez obchodů s vozidly v březnu zpomalil na 4,4 procenta z únorových šesti procent. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ). K růstu tržeb přispěly hlavně příjmy obchodů s potravinami a e-shopů. Meziroční růst tržeb zpomalil již v únoru, zatímco v lednu ještě zrychloval. Za celé první čtvrtletí tohoto roku tržby stouply meziročně o 6,2 procenta.

Tržby za nepotravinářské zboží letos v březnu oproti loňsku stouply o 4,8 procenta, za potravinářské zboží o 3,8 procenta a za pohonné hmoty o 2,8 procenta. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel klesly o 5,7 procenta.

Letošní březen měl o dva pracovní dny méně než loňský. Bez očištění o kalendářní vlivy by tak byl meziroční růst tržeb ještě nižší, a to 3,7 procenta. Na růstu se podílelo hlavně zvýšení tržeb v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o osm procent a prodej zboží přes internet nebo zásilkovou službu o 14,7 procenta.

Meziměsíčně maloobchodní tržby v březnu stouply po očištění o kalendářní vlivy o 0,1 procenta. Z toho tržby za potraviny vzrostly o 0,6 procenta, zatímco tržby za pohonné hmoty klesly o 2,2 procenta a za nepotravinářské zboží o 0,5 procenta.