Průmysl v Česku meziročně klesl, vyrábí se méně aut i plastů

Škoda Auto, ilustrační snímek

Škoda Auto, ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Průmyslová výroba v březnu po desetiměsíčním růstu meziročně klesla o 1,1 procenta. Podepsal se na tom zejména pokles výroby aut, ale také plastů. Dalším důvodem je to, že letošní březen s Velkým pátkem měl o dva pracovní dny méně než loňský. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad. Kromě výroby klesly po několikaměsíčním růstu i tržby a nové zakázky.

Naposledy se v Česku průmyslová výroba snížila loni v dubnu o 0,9 procenta. Letos v únoru růst výroby zpomalil z lednových 5,6 procenta na 2,7 procenta.

Výroba aut v březnu klesla o 5,8 procenta, výroba plastů byla nižší o 6,4 procenta. O osm procent se snížila výroba nekovových minerálních výrobků, kam patří třeba výroba skla. Dařilo se naopak výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, která meziročně stoupla o 11,2 procenta. Výroba počítačů a optiky vzrostla o 12,8 procenta a výroba léků o 17,3 procenta.

V březnu se také meziročně snížily tržby průmyslových podniků, což se stalo naposledy v říjnu 2016. Pokles činil 3,8 procenta po únorovém růstu o 1,1 procenta. Za poklesem stojí snížení tržeb z přímého vývozu do zahraničí o 6,6 procenta. Domácí tržby naopak stouply o 0,2 procenta.

Po desetiměsíčním růstu klesla v březnu i hodnota nových zakázek, a to o 0,9 procenta. Hodnota nových zakázek pro zahraničí klesla o 1,4 procenta, zatímco v tuzemsku o 0,4 procenta stoupla. K poklesu nových zakázek nejvíce přispěla výroba elektrických zařízení se snížením o 7,9 procenta. Nové zakázky klesly také výrobcům aut (o 1,2 procenta) a strojů (o 3,7 procenta). Hodnota zakázek naopak stoupla producentům kovových konstrukcí, počítačů a chemických látek.

V průmyslu v březnu pracovalo o 1,9 procenta více lidí než před rokem. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda stoupla za rok o 6,1 procenta na 33.458 korun. Průměrná mzda v Česku koncem loňského roku představovala 31.646 korun, údaje za letošní první čtvrtletí budou známy v červnu.