Tržby ve službách rostou, nejvíce v dopravě a skladování

ilustrační

ilustrační Zdroj: Amazon

Poskytovatelům služeb ve druhém čtvrtletí meziročně stouply tržby o 3,1 procenta. Kromě činností v nemovitostech rostly tržby všem odvětvím, nejvýrazněji v dopravě a skladování. Oznámil to Český statistický úřad. Po očištění o kalendářní vlivy byly tržby vyšší o 2,6 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se tržby po očištění o sezónní vlivy snížily reálně o 0,2 procenta.

V dopravě a skladování se tržby zvýšily o 6,6 procenta. Dvouciferný růst tržeb vykázala vodní doprava (o 21,1 procenta) a skladování a vedlejší činnosti v dopravě (o 10,9 procenta). V pozemní a potrubní dopravě stouply tržby o 4,2 procenta, v letecké dopravě o 3,2 procenta a poštovním a kurýrním činnostem o 2,9 procenta.

Druhého nejvýraznějšího nárůstu dosáhly informační a komunikační činnosti, kde se tržby zvýšily o 3,7 procenta. Nejvyšší růst tržeb vykázaly informační činnosti, které zahrnují například zpracování dat a webové portály. Tržby vzrostly i činnostem v informačních technologiích, tvorbě programů a vysílání, vydavatelským činnostem a telekomunikačním činnostem. Naopak pokles tržeb zaznamenal filmový a hudební průmysl, a to o 8,5 procenta.

V administrativních a podpůrných činnostech tržby vzrostly o 2,2 procenta. Nejvýrazněji se nárůst projevil v pronájmech a operativním leasingu. Vyšších tržeb dosáhly také cestovní agentury, administrativní a kancelářské činnosti a agentury práce. "V ostatních odvětvích této sekce tržby meziročně klesaly, nejvýrazněji pak bezpečnostním a pátracím agenturám (o 6,1 procenta)," uvedli statistici.

V ubytování, stravování a pohostinství se tržby zvýšily o 1,1 procenta. Ve stravování a pohostinství vzrostly tržby o 2,6 procenta, naopak v ubytování tržby poklesly o 2,2 procenta.

Meziročně mírně vyšší byly tržby v profesních, vědeckých a technických činnostech, zvýšily se o 0,8 procenta. V této sekci rostly tržby nejvíce ostatním profesním, vědeckým a technickým činnostem, kam se řadí například překladatelské či fotografické služby, ale také zprostředkovatelské činnosti, designerské služby nebo činnosti stavebního dozoru. Meziroční pokles tržeb naopak vykázaly reklamní agentury a průzkum trhu a architektonické a inženýrské činnosti.

Jediným odvětvím, kde tržby klesly, byly činnosti v nemovitostch, nižší byly o 1,4 procenta. „Pokles zaznamenaly jak tržby v objemově významnějším pronájmu nemovitostí (o 1,7 procenta), tak tržby realitních kanceláří a správy nemovitostí (o 0,1 procenta)," uvedl ČSÚ.