Analytici: Nezaměstnanost roste kvůli prázdninám i čerstvým absolventům

Úřad práce ČR

Úřad práce ČR Zdroj: Petr Novotný

Nezaměstnanost v červenci po pěti měsících poklesu stoupla na 3,1 procenta z červnových 2,9 procenta. Bez práce bylo zhruba 231 tisíc lidí, což je ale nejnižší červencová hodnota od roku 1997, kdy bylo bez práce o téměř 9200 lidí méně. Počet volných míst naopak vzrostl na téměř 310 tisíc. Červencové zvýšení nezaměstnanosti způsobilo tradičně pomalejší přijímání zaměstnanců během prázdninových měsíců a příliv čerstvých absolventů škol na trh práce, shodli se analytici.

Úřad práce oznámil, že vývoj na pracovním trhu ovlivnily sezonní faktory související s příchodem části zaměstnanců ze školství a nových absolventů na úřady práce a s nižším náborem nových zaměstnanců do firem kvůli celopodnikovým dovoleným.

„V menší míře se do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit i čerství absolventi škol, zatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují. Příchod hlavní vlny očekáváme v září,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Před rokem byla nezaměstnanost na 4,1 procenta a bez práce bylo tehdy přes 303 tisíc lidí. Počet volných míst v letošním červenci se meziročně zvýšil o 121 tisíc a meziměsíčně o téměř 8500.

Analytici se shodují, že zvýšení nezaměstnanosti způsobilo pomalejší přijímání zaměstnanců během prázdninových měsíců a příliv čerstvých absolventů škol na trh práce.

„Za růstem nezaměstnanosti stojí nižší náborové tempo, které je pro červenec charakteristické, a příchod čerstvých absolventů na trh práce,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Milan Frydrych. V dalších měsících míra nezaměstnanosti opět klesne a udrží se podle něj pod třemi procenty až do podzimních měsíců.

Podle analytičky Komerční banky Moniky Junicke podíl nezaměstnaných zatím dosáhl minima v červnu, další pokles ale očekává v příštích měsících. Ekonomice se daří, a růst volných pracovních míst napovídá, že zaměstnavatelé stále intenzivněji hledají nové pracovníky.

Analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda míní, že další pokles míry nezaměstnanosti bude obtížný a jen velmi pozvolný. Připomněl, že ČR je mezi světovými vyspělými ekonomikami a rozvinutými demokraciemi zemí s nejnižší mírou nezaměstnanosti.

Nejnižší, dvouprocentní míra nezaměstnanosti je ve třech krajích, a to v Jihočeském, Plzeňském a Pardubickém. V hlavním městě činí 2,1 procenta a o desetinu bodu vyšší nezaměstnanost vykázal Královéhradecký kraj. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných zůstává v Moravskoslezském kraji, kde na konci července byl 4,8 procenta, a v Ústeckém kraji s 4,7 procenta.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo 71 okresů, v šesti naopak klesla. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl na konci července v okresech Rychnov nad Kněžnou, 1,1 procenta, a Jindřichův Hradec, 1,2 procenta. Nejhůře je na tom Karviná s mírou nezaměstnanosti 7,2 procenta.