Turisté z Číny utrácejí v Česku stále více. Za jeden nákup 15 tisíc

Čínští turisté

Čínští turisté Zdroj: Profimedia

Nákupy Číňanů v České republice na podzim vzrostly meziročně o 84 procent a jejich podíl na celkových útratách cizinců dosáhl již 15 procent. Naopak klesá podíl Rusů, vyplynulo z údajů společnosti Global Blue, která zprostředkovává vracení DPH turistům ze zemí mimo Evropskou unii.

Světový trend stoupajícího počtu Číňanů vyrážejících do zahraničí se tak začíná výrazněji projevovat i v českých obchodech. Průměrná útrata na jeden nákup dosáhla na podzim 15 tisíc korun. U turistů z Ruska je to přitom jen 6600 korun. Američané nechají za jeden nákup v ČR v průměru 9700 korun.

„Pokud se naplní předpovědi, že v roce 2012 vycestuje do zahraničí o 23 procent víc čínských turistů, můžeme se těšit na mnohem vyšší růst a pozvolné dotahování na Rusy, kteří jsou v ČR v nakupování cizinců dlouhodobě národností číslo jedna,“ uvedla Adéla Kupková ze společnosti Global Blue.

Podíl Rusů na celkových útratách turistů ze zemí mimo EU klesl na podzim oproti začátku letošního roku o pět na 37 procent. Naopak podíl útrat Číňanů o pět procent stoupl, a to na 15 procent.

Letos do České republiky přijede podle odhadů analytické společnosti Mag Consulting asi 145 tisíc čínských turistů, loni jich bylo 108 tisíc. Číňané v Česku podle údajů Global Blue nakupují hlavně módu a oblečení, sklo, hodinky a šperky.

Jak dnes informoval server E15.cz, zástupci státu a Letiště Václava Havla Praha intenzivně jednají s čínskou stranou o zavedení přímé letecké linky mezi Českem a Čínou. Cílem je přivézt co nejvíce návštěvníků z nejlidnatější země světa. Spoj by mohl fungovat nejdřív za dva roky.