UEFA si pochvaluje nový formát Eura, rozšíření počtu týmů přineslo miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Evropský fotbalový šampionát, který vyvrcholil včera finálovým utkáním, se uskutečnil poprvé v historii za účasti 24 týmů namísto původních 16. Ačkoliv se rozšíření turnaje a nový formát dočkaly mnoha kritických ohlasů, sama Evropská fotbalová unie (UEFA) je s novým Eurem spokojena. Více účastníků znamenalo větší počet zápasů, a tudíž i příjmů. UEFA uvedla, že očekává zisk dvě miliardy eur, což je rekordní suma.

Ještě před čtyřmi roky přitom UEFA na evropském šampionátu vydělala celkem 1,4 miliardy eur. Důvodem vyššího zisku je především to, že se na turnaji odehrálo celkem 51 zápasů, což je o 20 více než v roce 2012. Z tohoto důvodu se prodalo také více vstupenek, a to o milion.

Vyšší byl rovněž výnos z prodeje vysílacích práv, který přinesl přes miliardu eur, což je přibližně o 25 procent více než před čtyřmi roky. Po světovém šampionátu je evropský turnaj nejsledovanějším fotbalovým mistrovstvím. Ve stejnou dobu se konal i turnaj Copa America, což je mistrovství Jižní Ameriky. A vysílací práva na tuto akci se prodala za 112,5 milionu dolarů.

Marketingový ředitel UEFA Guy-Laurent Epstein uvedl, že průměrná sledovanost jednoho zápasu v základních skupinách dosáhla 130 milionů diváků, finále by mělo vidět v průměru 300 milionů lidí. „Průměrná sledovanost Super Bowlu je 110 milionů, což znamená, že jsme během měsíce uspořádali 51 Super Bowlů,“ uvedl pro Bloomberg Epstein.

Výnosy UEFAVýnosy UEFA|E15

Poprvé od roku 1996, kdy se turnaj uskutečnil v Anglii, se fotbalové Euro pořádalo v jedné z nejvyspělejších evropských ekonomik – ve Francii. To způsobilo, že deset partnerů UEFA zvýšilo své příspěvky oproti předchozím rokům o 40 procent na 400 milionů eur. K hlavním sponzorům patří firmy Coca-Cola, Adidas či Carlsberg.

Z turnaje profituje také pořadatel. Mistrovství Evropy by mělo Francii přinést 1,3 miliardy eur. Většinu z této částky tvoří útraty příznivců přímo v dějišti turnaje například za ubytování, stravování a další výdaje.