Ukrajinci se nemohou dostat do Česka, cestovky prý ztratily 30 milionů

Ukrajinci - ilustrační foto

Ukrajinci - ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Oxlaey.com via Flickr

Česká republika podle cestovních kanceláří nezvládla zavedení vízového informačního systému na Ukrajině. Počty vyřízených žádostí od června prudce poklesly a systém v podstatě zkolaboval. Cestovní kanceláře již kvůli tomu vyčíslily ztráty na 30 milionů korun.

Česko zavedlo 23. června vízový informační systém, kdy každý žadatel o české vízum musí nově poskytnout otisky prstů a digitální fotografii.

Podle Asociace turistického průmyslu Ukrajiny ALTU nyní není možné se k podání žádosti o vízum ani zaregistrovat. „Jinými slovy to znamená, že turisté z Ukrajiny do Česka fakticky cestovat nemohou,“ dodal předseda Asociace cestovních kanceláří ČR Viliam Sivek.

Kolaps systému

„Přitom jsme ministerstvo zahraničních věcí v minulosti již několikrát upozorňovali, že bychom neradi, aby spuštěním sběru biometrických dat došlo ke kolapsu v příjezdovém cestovním ruchu z Ukrajiny. Systém ještě nefunguje ani dva měsíce a již v podstatě zkolaboval. Dosud je naše finanční ztráta přes 30 milionů korun a denně narůstá o více než 800 tisíc korun,“ dodal Sivek.

Loni do ČR přijelo 116 tisíc turistů z Ukrajiny. Podle údajů statistiků v Česku setrvají průměrně 2,9 dne a celkem denně utratí 3273 korun. Celkem tu loni návštěvníci z Ukrajiny utratili více než jednu miliardu korun.

Vízový informační systém zavedly schengenské země na Ukrajině a v dalších zemích tzv. Východního partnerství. Již od října 2011 byl vízový systém spuštěn v 16 regionech světa. Do konce listopadu budou na vízový informační systém napojeny všechny schengenské konzuláty. Hlavní změnou pro ukrajinské občany je, že od konce června se musí všichni žadatelé dostavit osobně, aby odevzdali biometrické údaje - otisky prstů a digitální fotografii.