Unicapital miliardáře Pavla Hubáčka plně ovládl česká Alzheimercentra

Skupina Unicapital převzala síť zdravotnických zařízení Alzheimercentrum. Na snímku zařízení v Průhonicích.

Skupina Unicapital převzala síť zdravotnických zařízení Alzheimercentrum. Na snímku zařízení v Průhonicích. Zdroj: Foto: Z. Pecák, K. Kopáč. A. Malachovský

Výstavba center pro postižené stařeckou demencí zažívá rozmach. na fotce zařízení v Domažlicích.
Vlastník skupiny Unicapital a banky Creditas miliardář Pavel Hubáček.
Další zařízení Alzheimer Home Zátiší je v Praze-Kunraticích.
Alzheimera urychluje cukr.
Zázračná vesnice v Nizozemsku pro lidi se stařeckou demencí. Bydlí ve 23 domech a mají péči 24 hodin denně
7
Fotogalerie

Skupina Unicapital posiluje byznys ve zdravotnictví. Do převzetí sítě zařízení pečující o lidi trpící takzvanou stařeckou demencí investovala vyšší stovky milionů korun.

Jednu z největších tuzemských sítí zaměřenou na péči o osoby s Alzheimerovou chorobou plně ovládla investiční skupina Unicapital. Firma byznysmena Pavla Hubáčka dokoupila od původních majitelů firmy Alzheimercentrum zbývající třiceti procentní podíl. Majoritu získala již v květnu. Transakci mezitím posvětil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Obě strany obchodu se dohodly, že cenu za Alzheimercentrum nezveřejní. Podle informací deníku E15 se však celková investice pohybuje ve vyšších stovkách milionů korun.

„Transakci financujeme částečně z vlastních zdrojů a částečně využíváme bankovního financování,“ řekl Roman Schindler, šéf zdravotnické divize Unicapital.

Akvizice týká osmi zařízení po České republice a jednoho ve slovenských Piešťanech. „V průběhu následujícího roku chceme významně rozšířit stávající zařízení ve Zlíně a otevřít další specializovaná zařízení pro léčbu Alzheimerovy choroby v Zábřehu, Ostravě, České Lípě a v Plzni,“ dodal manažer Unicapitalu Schindler.

Každé zařízení bude mít zhruba 150 lůžek. Již nyní disponuje Alzheimercentrum téměř tisícovkou lůžek po celé České republice.  

Výstavba zařízení pro trpící Alzheimerovou chorobou zažívá v Česku rozmach. Mimo jiné kvůli tomu, že degenerativním onemocněním mozku trpí každý dvacátý člověk nad 65 let. Celkem je to přes 140 tisíc lidí. Průkopníkem výstavby specializovaných center byla právě společnost, kterou převzal Unicapital. Původními vlastníky byli Aleš Kulich a Jaroslava Jůzová.  

Do oboru pronikla rovněž řada dalších investorů. Například developer Robert Sekera, investor Michael Broda nebo někdejší ředitel Státního fondu rozvoje bydlení Lubomír Vais. Na tuzemský trh vstoupila rovněž rakouská skupina SeneCura. Koupila tři stávající domovy pro seniory v Havířově, Hradci Králově a v Praze-Štěrboholech a jeden budoucí projekt v Liberci.

Unicapital na nákupech

Do holdingu Pavla Hubáčka patří spolu s Unicapitalem i banka Creditas. Společnost letos koupila rovněž pětihvězdičkový Grandhotel Pupp v Karlových Varech. Hubáček skupuje také zemědělskou půdu. Do jeho impéria patří už 8500 hektarů. Byznys má též v energetice, menšinový podíl má též v telekomunikační firmě ČD-Telematika. Za rok 2016 měla skupina Unicapital čistý zisk 1,6 miliardy korun.