UPS zkouší drony v praxi, přepravují balíčky první pomoci

dron UPS

dron UPS Zdroj: čtk

Snaha přenášet náklad pomocí dronů je stará přibližně stejně dlouho, jako zařízení samotná. Nejdříve spustil masivní kampaň na podporu „dronové“ dopravy internetový obchod Amazon, nyní se k němu přidala další společnost. Během tohoto týdne drony ve zkušebním provozu předvedla americká zásilková společnost UPS. Demonstrativní let ale nemířil k natěšenému zákazníkovi, ale na dětský tábor.

Dětem na Children’s Island (Dětský ostrov) ve státě Massachusetts vezl základní zdravotnické pomůcky, které by v případě nouze mohly zachránit život. Nejednalo se tedy o žádnou nouzovou situaci. Pětikilometrový let zvládla kvadrokoptéra za osm minut, podle UPS se tak jedná o jeden z nejrychlejších nejefektivnějších způsobů přepravy malých zásilek. Účelem společnosti tedy byla snaha přesvědčit americké zákonodárce, aby nejen umožnili komerční provoz dronů pro přepravu zásilek, ale povolili podobná zařízení používat v krizových situacích.

UPS však demonstrační let neuskutečnila pouze z humanitárních důvodů. Zásilkový gigant totiž vlastní část akcií ve společnosti CyPhy, jež se zabývá výrobou autonomních dronů, tedy takových, které létají bez asistence člověka. Přesně takový byl také ke zkušebnímu testu použitý, zároveň měl tento konkrétní model také zařízení umožňující noční vidění. S autonomními drony má ale problém americká legislativa, která od minulého měsíce povoluje provozovat pouze takové drony, se kterými má operátor nepřerušený oční kontakt.

V současnosti americká Federální letecká správa (FAA) zkoumá, zda jsou autonomní drony bezpečné pro své okolí, do té doby však není možné je komerčně používat. Na zkoumání tohoto druhu přepravy FAA založila také Poradní výbor pro provoz dronů, jehož členy jsou zkušení komerční piloti, a který má pomoci celou situaci vyjasnit. Společnosti jako UPS se tak pomocí podobných testovacích letů snaží urychlit změnu leteckých předpisů.

Investice do společnosti CyPhy však není jedinou finanční transakcí UPS v tomto oboru. V květnu UPS například vložila milion dolarů do firmy Zipline, která pomocí dronů přepravuje zdravotnický materiál v africké Rwandě.