V Brazílii se hraje o 576 milionů dolarů

Brazilský talent Neymar bývá přirovnáván k legendárnímu Pelému

Brazilský talent Neymar bývá přirovnáván k legendárnímu Pelému Zdroj: CTK

Fotbalový světový šampionát začal v pátek bez české účasti. Kromě sportovního hlediska tratí český fotbal miliony korun. Mezinárodní fotbalová federace FIFA totiž proti turnaji v roce 2010 zvýšila odměny. Mezi 32 týmů, které se na mistrovství světa probojovaly, rozdělí o 37 procent více než před čtyřmi roky.

Fotbal je stále nejpopulárnějším světovým sportem a je to znát i podle zájmu sponzorů a diváků. Díky tomu vydělává, a FIFA si tak mohla dovolit významně zvýšit finanční odměny. Zatímco na turnaji v Jihoafrické republice se hrálo o 420 milionů dolarů, letos je to už 576 milionů dolarů.

Z toho budou těžit jak jednotlivé fotbalové federace, tak kluby. O kolik peněz vlastně český fotbal přišel? Celková vydělaná částka samozřejmě záleží na umístění v turnaji, každopádně FIFA zaručuje každému týmu minimální příjem. Všechna mužstva, jež se na šampionát probojovala, dostanou peníze, které mají vyrovnat náklady na přípravu. Zatímco v roce 2010 byla tato částka 500 tisíc dolarů, nyní je trojnásobná.

Dále dostanou všechny týmy peníze za umístění, a to včetně těch, které nepostoupí ze základní skupiny. Pokud se celek neprobojuje do vyřazovací fáze turnaje, náleží mu odměna osm milionů dolarů. Nejnižší příjem z účasti na mistrovství světa tak činí 9,5 milionu dolarů, zhruba 190 milionů korun.

fotbalfotbal | E15

O zisk přišly i české kluby. FIFA totiž na každém turnaji rozděluje určitou částku i klubům jako kompenzaci za to, že mají kmenového hráče v nominaci. Je to opatření pro případ, že by se hráč na turnaji zranil a klub, který ho platí, by nemohl nějakou dobu využívat jeho služeb. Také tato částka se stále zvyšuje. Letos činí sedmdesát milionů dolarů. „Chceme, aby tato suma byla v budoucnu ještě vyšší. Rádi bychom se dostali na sto milionů dolarů,“ uvedl generální sekretář FIFA Jérôme Valcke. Peníze dostanou i kluby, jejichž hráči jsou v nominaci a vůbec se nedostanou na hřiště.

Na tomto turnaji FIFA vyplatí za každý den účinkování hráče 2800 dolarů. Období, za které náleží kompenzace, začíná dva týdny před začátkem šampionátu a končí den po posledním zápase na turnaji. Pro někoho ten poslední den může být po konci základní skupiny, pro vítěze ten den nastává po finálovém zápase a podobně. Například tým, který vypadne ve čtvrtfinále, stráví na turnaji včetně dvoutýdenní přípravy 38 dní. Za každého hráče tak FIFA zaplatí jejich klubům 106 400 dolarů.