V Česku odstartuje čtvrtá číselná loterie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

O část miliard, které lidé ročně prosází v číselných loteriích v Česku, se rozhodl ucházet i poslední člen velké čtyřky tuzemských sázkových kanceláří, skupina Synot. K dosavadním třem číselným loteriím provozovanými Sazkou, sázkovou kanceláří, Fortunou a Tipsportem se od pátku přibude i Synot Lotto.

Stejně jako u ostatních loterií s výjimkou Tipšestky budou mít sázející možnost tipovat šest čísel z číselné řady 1 až 49; u Tipšestky je to z 36 čísel. Každý tiket u Synot Lotta může obsahovat až deset sloupců. Losováno bude šest výherních a jedno dodatkové číslo pro první i druhý tah.

Slosování bude probíhat vždy v pondělí a pátek v 18 hodin. Výsledky se sázející dozvědí na webových stránkách www.synottip.cz, nebo vložením tiketu do samoobslužného terminálu. Cena sázky za jeden sloupec je 15 korun, uvedla mluvčí Synotu Magda Pekařová.

Loterie nabídne vysoké výhry s minimálním garantovaným jackpotem ve výši milion korun. Tipující se navíc za desetikorunový příplatek mohou zapojit do hry o další milion, a to v tzv. „milionové klice“, což je náhodně vygenerovaná kombinace čísel na soutěžním tiketu.

„Loterie Synot Lotto je jedinečná tím, že si sázející celý tiket může vytvořit úplně sám, a to prostřednictvím samoobslužných terminálů ve sportbarech a sběrnách společnosti Synot Tip, kterých je v celé republice v současné době více než 700,“ dodala mluvčí.

Někdejší monopol Sazky se rozdrolil

Desítky let byla jedinou číselnou loterií v Česku Sportka, jejíž provozovatel Sazka a.s. vlastněná sportovními svazy na ni měla padesát let monopol. Kvůli potížím s nesplácením dluhů za výstavbu pražské O2 areny v době, kdy Sazku vedl jako generální ředitel Aleš Hušák, ale skončila na začátku roku 2011 v insolvenci a následně konkurzu. Loterní podnik zkrachovalé Sazky poté koupily KKCG a PPF v listopadu 2011 za 3,81 miliardy korun; nyní novou Sazku vlastní pouze KKCG.

Zároveň v létě 2011 skončil půl století trvající monopol na číselné loterie staré Sazky. Nejprve svou loterii pod názvem Tipšestka spustil Tipsport, o týden později tak učinila i Fortuna se svou Fortunou Loto.