V Německu jde do finále letní výprodej, slevy lákají i řadu Čechů

slevy, výprodej

slevy, výprodej Zdroj: profimedia.cz

Slevy až 70 procent nabízejí ode dneška německé obchody na letní zboží. Do tradičního dvoutýdenního letního výprodeje se letos zapojí asi tři čtvrtiny prodejců, kteří slibují zlevňovat ještě více než před rokem. Týká se to zejména sezonního textilu, jehož odbyt zatím zůstává za očekáváním.

Mnoho německých obchodníků začalo ceny snižovat již v minulých týdnech. Na konci července ale vždy přichází hlavní fáze letního výprodeje, kterou v Německu po celá desetiletí dokonce nařizoval zákon. Od roku 2004 to sice už neplatí, většina prodejců se k této akci ale stále připojuje.

Podle odhadů Svazu německého maloobchodu (HDE) tak letos učiní tři čtvrtiny prodejců, kteří srazí ceny dolů až o 70 procent. Podle průzkumu poradenské společnosti Ernst&Young se každý druhý maloobchodník chystá zlevnit o 30 až 60 procent, zatímco loni to byl pouze každý šestý. V průměru se zákazníci mohou těšit, že za vybrané zboží zaplatí zhruba o třetinu méně než normálně. Německé letní výprodeje tradičně lákají i mnoho zákazníků z Česka. Jejich oblíbeným místem jsou zejména Drážďany.

Největší slevy jsou tradičně u oblečení, bot a sportovního vybavení, což letos podpořilo i nepříliš příznivé počasí. „Kvůli chladnému a vlhkému počasí na jaře a začátku léta jdou obchody zejména s textilním zbožím hůře, než se očekávalo,“ vysvětlil Thomas Harms z Ernst&Young.

Prodejci se tohoto sezonního artiklu potřebují zbavit, aby v regálech a skladech udělal prostor pro podzimní a zimní kolekce. Jako v minulých letech tak lze očekávat, že s blížícím se koncem výprodeje obchodníci ceny zbývajícího zboží ještě více seškrtají. Výběr už ale nebude tak široký, jako je teď na začátku.

U západních sousedů ale nezlevňuje jen oděv nebo boty. Slevy se týkají také nábytku, vybavení do domácnosti a na zahradu nebo zábavní elektroniky, které vyhledávači výhodného nakupování pořídí v průměru o 20 procent levněji.