V Praze ubývá letních kin, kinobus vyjede později

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Letos v létě se v Praze otevře výrazně méně letních kin než tomu bylo v uplynulých letech. Důvodem jsou následky povodní a málo finančních prostředků jak na obnovu kin, tak na jejich technickou vybavenost.

Letních kin v Praze přes obrovský zájem občanů ubývá. Velká část míst, kde se letní kina odehrávají, byla v červnových povodních pod vodou a majitelé nestíhají následky velké vody uklidit a kino uvést do provozu včas. Týká se to například Troji, konkrétně kulturního centra Trojský kůň.

Renovuje se i Střelecký ostrov. Revitalizace ostrova probíhala již před povodní, ale velká voda situaci zkomplikovala a proměna tak potrvá déle. Venkovní promítání nezahájí letos ani areál Občanské plovárny na Malé Straně. Zde však na vině nejsou povodně, ale nedostatek finančních prostředků potřebných k digitalizaci promítání. Podle slov ředitele Občanské plovárny Roberta Grohmanna stačila dříve obyčejná promítačka, ale dnes kino potřebuje speciální digitální přístroj, který stojí 2,5 milionu korun.

Mezi letní kin, která otevřou, patří například karlínské letní kino v Hybešově ulici. Prahu bude objíždět i tradiční Kinobus, ale vyjede se zpožděním až v polovině července. Dopravní podnik totiž nemá finance potřebné k běžnému běhu projektu.

Jan Bradáč: Expanze multikin CineStar nezamrzla