Veterinární správa odhalila další závadné potraviny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

ČTK
Další podvody a pochybení při prodeji potravin odhalila v uplynulých dnech Státní veterinární správa (SVS). Nejčastějšími prohřešky, které mohou mít přímo dopad na zdraví lidí, bylo nedodržení stanovené teploty při skladování a prodeji uzenin a sýrů, a také prodej prošlých potravin či uvádění klamavých údajů na obale. Veterináři zjistili i výskyt listerie a salmonely.

„Ve Středočeském kraji v Netvořicích u jednoho výrobce libových párků byla prokázána listerie, v Olomouckém kraji v Mohelnici u jednoho výrobce zase salmonela v drůbežím polotovaru marinovaná kuřecí křídla. V obou případech byl nařízen zákaz uvádění do oběhu a nařízena sanitace výrobního zařízení,“ uvedl smluvčí SVS Josef Duben.

Nedodržení stanovené teploty při prodeji sýrů, masa a sádla odhalili inspektoři prakticky po celé republice. Například na farmářských trzích v Praze zjistili problémy s prodejní teplotou u špekáčků, šunkové tlačenky, zabijačkové tlačenky, sekané, žinčice, másla či sýrů. Zatímco stanovená teplota je do maximálně osmi stupňů Celsia, farmáři své produkty prodávali při teplotě až do 32 stupňů Celsia.

**

V Hranicích u Aše inspektoři řešili prodej šunkového točeného salámu, který měl prošlé datum použitelnosti, v Moravskoslezském kraji zase prodej 780 sklenic prošlých zavináčů a v Hradci nad Moravicí narazili na téměř čtyři kilogramy prošlých balíčků s kuřecími játry a srdci. „Ty navíc posléze prodejce zmrazil a prodával jako zmrazené,“ uvedl Duben.

V Plzeňském kraji inspektoři prokázali o téměř 20 procent víc tuku v chodské pomazánce, než bylo deklarováno. V Jihomoravském kraji zase výrobce ve dvou případech nedoložil nabývací doklady k prodávaným vejcím a na farmářském trhu v Hodoníně neuvedl prodejce u polských vajec úplné údaje pro spotřebitele. „Ve všech případech bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty a dotyčné subjekty musejí počítat s následnými kontrolami,“ uvedl Duben.