Vinice v Bordeaux ničily obří kroupy. Menším výrobcům hrozí krach

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ales Hudsky

Francie zažila letos v létě několik prudkých bouří s kroupami, které nadělaly starosti pěstitelům vína. Kvůli poničeným hroznům tak při sklizni hrozí vysoké ztráty a některá malá vinařství nepřízeň počasí možná zcela zruinuje. Třeba v proslulém regionu Bordeaux kroupy o velikosti kriketových míčků zničily celé vinice.

Bouřky s kroupami začaly ve Francii už v červnu: nejdřív postihly údolí Loiry, pak Burgundsko a nakonec Bordeaux. Nejvíc škod tam hlásí vinaři v apelacích Bordeaux, Bordeaux supérieur, Entre-deux-Mers a Côtes de Castillon.

„Nedá se to ani popsat. Z 300 hektarů je 280 úplně pryč,“ bilancuje André Lurton, který je majitelem vinařství Château Bonnet z oblasti Entre-deux-Mers.

Zejména pro menší výrobce, kteří často přišli o většinu úrody, to znamená ohrožení další existence. Řada jich stojí před krachem - nemají totiž žádné finanční rezervy a nejsou pojištění.

Stolní víno se vyrábí pod cenou
Spousta malovinařů nemá žádné pojištění, protože si ho nemohou dovolit. Už deset let jsou totiž výrobní ceny vína nižší než ceny, za něž se víno určené ke stáčení vykupuje. Vysoce kvalitní vína zejména díky rostoucí poptávce z Číny vydělávají, s těmi stolními je to ale naopak. Za tank o obsahu 900 litrů se platí jen 1000 eur, zatímco podle vinařů jen náklady na výrobu takového množství vína činí zhruba 1300 eur.

Kroupy v Bordeaux podle odhadů způsobily škody za 20 milionů eur (asi půl miliardy korun). Ministr zemědělství už postiženým pěstitelům slíbil kompenzace, měli by také být osvobozeni od sociálních odvodů a dostat slevu na daních. Navíc si budou smět koupit hrozny jinde, aby zajistili alespoň minimální množství vyráběného vína. Je však otázkou, zda budou tato opatření stačit.

Ačkoli pro malovinaře z Bordeaux znamenaly kroupy katastrofu, nebude to mít na celkovou produkci vína ve Francii téměř žádný vliv. Jiné vinařské oblasti jsou totiž letos nadprůměrně úspěšné. Dobrou sklizeň hlásí třeba Champagne, Burgundsko či Languedoc-Roussillon. Oproti loňsku tam bude hroznů asi o jedenáct procent víc.