Vítězem Eura jsou nejen Portugalci, ale i sázkové kanceláře

Utkání skupiny D mistrovství Evropy ve fotbale: ČR - Turecko

Utkání skupiny D mistrovství Evropy ve fotbale: ČR - Turecko Zdroj: ctk

Vítězem letošního Eura se stal nejen tým Portugalců, ale i sázkové kanceláře. Lidé celkově vsadili přes 1,7 miliardy korun, nejvíce při novodobých sportovních událostech. Remízy a výhry outsiderů jako byl zpočátku Island a bodové ztráty nakonec vítězného Portugalska přitom znamenaly až statisícové ztráty sázkařů preferujících jako vždy favority.

U tuzemské sázkové jedničky Tipsportu lidé prosázeli 925 milionů korun, nejvíce v historii firmy založené v roce 1991. Například u předloňského šampionátu v zemi kopané zaslíbené Brazílii to bylo 600 milionů, při světovém šampionátu v hokeji v Praze a Ostravě v roce 2014 to bylo půl miliardy.

„Rozšíření počtu účastníků na dvacet čtyři týmů, účast české reprezentace, atraktivní místo konání šampionátu Francie, internetové sázení, live sázky a možnost sázet přes mobilní aplikace. To vše jsou aspekty, které vedly k rekordním příjmům sázek,“ uvedl k rekordnímu zájmu vedoucí bookmaker Tipsportu Ladislav Pavlis. U sesterské sázkové kanceláře Chance lidé vsadili 165 milionů, o patnáct více, než byl její původní předpoklad.

EURO 2016 - VEŠKERÉ INFORMACE NAJDETE ZDE


Celkové vklady u tuzemské dvojky Fortuny dosáhly 655 milionů. „Splnilo se naše očekávání. Fotbalový šampionát se s přehledem stal rekordní sportovní akcí, kterou ani letošní olympiáda nepřekoná,“ řekl serveru E15.cz mluvčí Fortuny Petr Šrain. Důvody jsou obdobné jako u Tipsportu. Zájmu by podle něj přirozeně prospěl postup českého týmu do dalších bojů ze skupiny, ale s tím firma přece jen příliš nepočítala.

Z pohledu bilance se podle Fortuny vyvíjelo zajímavě. Šampionát totiž začal pro sázkaře velmi dobře, v prvních dnech se jim dařilo a byli podle mluvčího v poměrně výrazném plusu. „Během základních skupin se ale skóre postupně vyrovnávalo a v zisku nakonec zůstali, třeba i kvůli výsledkům Islandu, bookmakeři,“ uvedl Šrain.

Obdobně to vidí v Chanci. „Díky velkému množství překvapivých výsledků a selhání jasných favoritů se sázkařům obecně příliš nedařilo,“ uvedla její mluvčí Markéta Světlíková.

Paradoxně přitom bookmakery nejvíce potěšil nakonec mistrovský tým Portugalska. „Sázkaři věřili Portugalsku ve skupině proti outsiderům Maďarsku i Rakousku a remízové výsledky trhaly tikety. Podobně ve finále Portugalci režírovali další překvapení, když si zajistili titul v prodloužení,“ podotkl hlavní bookmaker Tipsportu Pavlis.

I jiné favorizované týmy ale přinesly sázkařům ztráty. Jeden ze sázkařů tak u Chance vsadil dvě stě tisíc na výhru Německa nad Polskem, utkání však skončilo bez branek.