Vláda chce sázkové společnosti z EU pustit do Česka

ilustrační foto

ilustrační foto

Legální vstup zahraničních sázkových kanceláří z Evropské unie na český trh je o něco blíže. Vláda nařídila ministerstvu financí, aby připravilo změnu sázkového zákona, která to umožní. Současný návrh zákona o provozování sázkových her se nelíbí Evropské komisi, zákaz provozovat loterie a sázky zahraničními společnostmi považuje za diskriminační. Podle komise to odporuje evropskému právu.

„Stále považujeme za optimální, aby subjekty podnikající na loterijním a sázkovém trhu, měly povinně sídlo v České republice. Bohužel, Evropská komise naše argumenty nepřijala a považuje to za diskriminační. Nám proto nezbývá nic jiného, než tento zákon přizpůsobit evropskému právu,“ prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek.

Česká republika podle ministerstva financí k obhajobě nynějšího návrhu právní úpravy u Evropské komise vyčerpala všechna zdůvodnění, nebyla ale úspěšná. „Všechny dosud použité argumenty byly EK shledány jako nedostatečné,“ uvedlo ministerstvo financí už dříve. Aby se Česká republika vyhnula žalobě pro porušení Smlouvy o fungování Evropské unie, měl by Parlament zákon přijmout nejpozději k 1. lednu 2014.

Současný loterijní zákon zakazuje provozování zahraničních loterií v Česku i prodej cizozemských losů. Sázkové hry může podle zákona provozovat pouze společnost se sídlem v České republice.

Nelegální je také účastnit se sázek, při nichž jsou vsazené peníze placeny do zahraničí. Za porušení zákona může finanční úřad uložit pokutu až deset milionů korun. Sankce hrozí nejen provozovateli, ale i sázejícímu. Ten navíc může mít problémy také při vyplácení výher.

: