Výrobce Mattoni získal licenci na limonády Schweppes a Dr Pepper

Společnost Karlovarské minerální vody (KMV) bude pro Českou republiku a Slovensko vyrábět a od ledna distribuovat limonády Schweppes a Dr Pepper. Společnost uzavřela 22. listopadu licenční smlouvu s firmou Orangina Schweppes International, která je třetím největším hráčem na evropském trhu nealkoholických nápojů.

KMV se staly výhradním nositelem licence na sycené limonády Schweppes a Dr Pepper. Distribuci zahájí od ledna do českých a slovenských obchodů i restaurací. KMV nyní na trh dodává přírodní a ochucené vody Mattoni, Aquila a Magnesia, sirupy a ovocné nápoje značek Yo a bimboo, džusy granini a ledové čaje.

Nápoje Schweppes a Dr Pepper dosud v Česku stáčela a distribuovala společnost PepsiCo. Deník Dnes koncem října s odvoláním na lidi z odvětví uvedl, že firma kvůli slábnoucímu postavení na českém trhu vyjednává o prodeji svého byznysu v Česku a dalších zemích střední Evropy. V Česku pod PepsiCo spadá ještě výroba a distribuce stejnojmenného nápoje, značek Mirinda a 7up a vod a džusů Toma.

Minerální voda Mattoni má zhruba stočtyřicetiletou tradici, počátkem 90. let minulého století podnik v Kyselce na Karlovarsku převzala rodina Pasquale. Výrobky KMV se v současnosti exportují do více než třiceti zemí světa.

Orangina Schweppes International je součástí skupiny Suntory Group a vyrábí mimo jiné Schweppes Indian Tonic. Vedle nápojů Schweppes společnost stáčí, distribuuje a prodává také nealkoholické nápoje značek Orangina, Oasis, Trina, La Casera, Sunny Delight a Pulco. Firma zaměstnává asi 2500 lidí. Jejím klíčovým trhem je západní Evropa, výrobky ale prodává ve více než 60 zemích od východní Evropy přes Afriku, Blízký východ, až po Asii a Oceánii.

V případě KMV nejde o první aktivitu tohoto druhu. V roce 2010 KMV získaly licenci od německé firmy Eckes-Granini Group, která patří k předním výrobcům ovocných nápojů v Evropě. Smlouva umožnila KMV převzít kompetence jako importéra mezinárodních prémiových značek granini a Yo syrup pro Českou republiku. Tyto produkty se na českém trhu sice předtím už prodávaly, ale jen v omezeném množství. KMV díky tomu rozšířily své produktového portfolio o ovocné nápoje a džusy.

V roce 2008 KMV zvýšily svůj podíl v rakouském výrobci nealkoholických nápojů Waldquelle Kobersdorf (WK) ze 75 procent na 100 procent. Posledních 25,1 procenta akcií rakouského producenta minerálních vod odkoupily od původního vlastníka, banky Raiffeisen Landesbank Burgenland. KMV se tak staly jediným akcionářem WK. Vstup KMV do Waldquelle měl zajistit této společnosti zlepšení hospodářských výsledků, což se potvrdilo.