Výrobce pizzy FrostFood zvedl obrat o 44 procent, hlavně díky exportu

Pizza (ilustrační foto)

Pizza (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: KyleWiTh via Flickr

Společnost FrostFood, která v Rokytnici v Orlických horách vyrábí mraženou pizzu a další potraviny, loni zvýšila tržby o 44 procent na 292 milionů korun. Růstu pomohl hlavně export, který vzrostl o 61 procent na 209 milionů korun. Hospodaření firmy skončilo loni ziskem 16,8 milionu korun po ztrátě 589 tisíc korun předloni. Vyplývá to z výroční zprávy firmy.

Pizzu, která loni tvořila 53 procent tržeb, podnik zejména dodává pod privátními značkami obchodním řetězcům. Průměrný počet zaměstnanců podnik zvýšil o 11 procent na 145 lidí. Na export šlo loni více než 70 procent produkce firmy. Mezi zahraniční odbytiště rokytnického podniku patří zejména státy severní Evropy, tedy Dánsko, Norsko, Švédsko a Finsko. Vývoz jde i do Německa, Maďarska, na Slovensko, do Slovinska a Británie. Vedoucí pozici má firma v ČR na trhu zmrazených knedlíků.

Firma vznikla v roce 1993 pod názvem Guseppe, v roce 1995 zahájila v závodě v Rokytnici v Orlických horách výrobu zmrazené pizzy. Koncem roku 1997 firmu od českých zakladatelů koupila norská Orkla, která do závodu investovala několik stovek milionů korun. V roce 2008 se vlastníkem stal německý potravinářský kolos Dr.Oetker, o dva roky později od něj firmu koupil management podniku ve spolupráci se skupinou zahraničních investorů.

Klienty podniku jsou například mezinárodní řetězce Tesco, Ahold, Billa, Globus, Makro, Iceland či Auchan. Pod vlastní značkou Don Peppe kromě pizz firma produkuje zmrazená hotová jídla, a to především ovocné knedlíky, taštičky a šišky. FrostFood dělá i speciální zmrazené potraviny, například různé svačinky.

 

 

Jiří Vlček: Setřást nálepku výrobce z východu je náročné