WTO snížila odhad růstu světového obchodu na 2,5 procenta

Nový šéf WTO Roberto Azevedo

Nový šéf WTO Roberto Azevedo Zdroj: WTO

Světový obchod letos a příští rok poroste pomaleji, než se předpokládalo. Světová obchodní organizace (WTO) snížila odhad letošního růstu globální obchodní výměny na 2,5 procenta z tempa 3,3 procenta, které předpovídala na jaře. Řekl to dnes nový šéf organizace Roberto Azevedo.

Na příští rok čeká WTO zrychlení růstu na 4,5 procenta, což je o půl procentního bodu méně, než předpokládala dosud. Ekonomové organizace svůj výhled snížili kvůli pozdějšímu oživení Evropské unie z recese, řekl Azevedo. Celou zprávu WTO vydá 19. září.

Loni se expanze globálního obchodu kvůli krizi v eurozóně zpomalila na pouhá dvě procenta. Byl to nejslabší výkon obchodu od jeho poklesu v roce 2009 a zároveň šlo o nejpomalejší růst od roku 1981, kdy se tyto statistiky začaly zpracovávat.

Pomalý návrat k předkrizovým číslům

Ještě loni v září organizace předpovídala pro letošní rok zvýšení objemu obchodu o 4,5 procenta, v dubnu ale odhad výrazně snížila. Za posledních 20 let obchodní výměna rostla ročním průměrným tempem 5,3 procenta a za 20 let do počátku finanční krize v roce 2008 toto tempo dosahovalo šesti procent.

Brazilský kariérní diplomat Azevedo v čele WTO vystřídal 1. září Francouze Pascala Lamyho, který funkci generálního ředitele této globální organizace zastával od září 2005. Azevedo se stal od založení WTO v roce 1995 prvním zástupcem Latinské Ameriky, který tuto organizaci vede. Dnes poprvé předsedal zasedání Všeobecné rady WTO.

WTO je mezivládní organizací, která dohlíží na mezinárodní obchod. Je to nejvyšší orgán k urovnávání sporů mezi obchodními partnery. Organizace zahrnuje 159 členů včetně České republiky a zastřešuje zhruba 97 procent světového obchodu.