Z práce ho bolela záda. Rozjel výrobu výškově nastavitelných stolů

Martin Kříž, Sit2stand

Martin Kříž, Sit2stand Zdroj: Sit2stand

Sit2stand
Sit2stand
Sit2stand
Sit2stand
Výrobek Sit2stand
5
Fotogalerie
Proč pracovat vsedě, když můžete stát? Nezní to tak podivně, pokud člověk chce předejít bolesti zad. Své o tom ví programátor Martin Kříž, kterého dlouhé roky sužovaly bolesti zad. Když mu nepomohly cviky ani zdravotní nábytek, vyrobil si vlastní speciální stůl. Tak vznikla značka Sit2stand, první český specializovaný výrobce výškově nastavitelných stolů.

„Filozofie Sit2stand je jednoduchá: opravdu pomáhat od bolestí zad a souvisejících neduhů, nebo jim účinně předcházet,“ říká Martin Kříž. „Kvalitu svých výrobků jsem si ověřil tím nejlepším způsobem, tedy sám na sobě. A když pomohl kvalitní výškově nastavitelný stůl mně, rozhodl jsem se pomoci také ostatním,“ dodává.

Stůl z Číny nefungoval. Raději si ho postavil sám

Značka Sit2stand vznikla před pěti lety z potřeby samotného zakladatele. Martin Kříž si na zdravotní problémy zadělal už v dětství, kdy propadl počítačům. Když v dospělosti začal pracovat v oboru IT, hrbil se před monitorem i šestnáct hodin denně. V necelých 25 letech ho proto začaly sužovat chronické bolesti zad. Zkoušel protahovací cviky, snažil se více sportovat, testoval mnoho zdravotních židlí, chodil na masáže, a dokonce měl v kanceláři na sezení velký balón – záda přesto bolela dál.

Když ani po dvou letech bolesti neustoupily, pochopil, že problém může být v samotném sezení. Snažil se proto pracovat alespoň část směny ve stoje. „V mnoha odborných článcích jsem si potvrdil, že dlouhodobé sezení je pro lidské tělo naprosto nepřirozené a k problémům se zády se časem přidávají také nemoci oběhové soustavy a další problémy,“ vysvětluje.

Studie: člověk není na dlouhé sezení stavěný
Lidské tělo totiž není na podobnou činnost stavěno, a už vůbec není od přírody stavěno na to, že by mělo v této poloze setrvat několik hodin, nebo dokonce větší část dne. Uvádí to studie University of Missouri v Columbii z roku 2007.
Přitom současný životní styl je na sezení v podstatě založený. Nejde jen o osm či deset hodin, které stráví lidé na kancelářské židli, ale také o vysedávání před televizí či sezení v autě či veřejné dopravě.
Ze studie provedené výzkumnou organizací Medical Billing & Coding vyplývá, že lidé, kteří tráví více času vsedě, mají vyšší riziko úmrtí než lidé aktivní. Sezení je v tomto ohledu podobně nebezpečné jako kouření. A to nezávisle na dalších rizikových faktorech, jako je obezita, vysoký krevní tlak nebo už zmíněné kouření. Uvádí to newyorský kardiolog David Coven.

Pracovat ve stoje ale není u obyčejného stolu zrovna jednoduché, zvláště když je vaším pracovním nástrojem počítač. Po různých experimentech se Martin dočetl o výškově nastavitelných stolech a jeden si pořídil. „Přišel mě skoro na padesát tisíc, ale byl to šmejd, přeprodaný odněkud z Číny. Od bolestí mi nepomohl a brzy přestal úplně fungovat. Už jsem toho měl dost a vyrobil si speciální stůl sám. A bolesti zmizely,“ vypráví Martin Kříž.

Růst meziročně přes sto procent

Jakmile zjistil, že jeho vlastní výrobky opravdu fungují, a navíc narozdíl od čínské konkurence vykazují násobně vyšší životnost, opustil oblast IT a rozjel vlastní výrobu. Původní cílovou skupinu, tedy živnostníky z řad programátorů, grafiků, architektů a dalších tvůrčích profesí, a také handicapované, rozšířila Sit2Stand brzy na celé firmy. Mezi zákazníky Sit2stand patří například správce serverů SuperHosting, služba pro motoristy Global assistance, dodavatel tepelné techniky IVAR CS či IT firma CDN77.

Stoly, umožňující při práci střídavě stát a sedět, nabízí v České republice více firem, ale vždy se jedná buď o dodavatele, který stoly pouze dováží, anebo je sice sám vyrábí, ovšem jen jako doplňkový sortiment. Sit2stand je tedy v současnosti jediným tuzemským specializovaným výrobcem výškově nastavitelných stolů. Za pět let na trhu se Sit2stand vypracoval v uznávaného specialistu, který prodává stoly nejen jednotlivcům, ale také firmám.

Zdravý zaměstnanec se firmě vyplatí, tvrdí Kříž

„Daří se nám přesvědčit stále více firem, že zdravý a spokojený zaměstnanec, kterého nebolí záda, bude odvádět lepší výsledky. A pokud vedení neslyší ani na tyto argumenty, předkládáme tvrdá čísla, například z Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky,“ říká Martin Kříž.

„Z nich mimo jiné vyplývá, že nemoci pohybového aparátu dosahují prvenství v celkovém objemu prostonaných dní a v přepočtu mohou připravit pracovníka kvůli absencím o destíky tisíc, a zaměstnavatele větší firmy dokonce o miliony. Na řeč čísel pochopitelně firmy slyší,“ tvrdí Kříž.

Firma jediného člověka

Zájem o výškově polohovatelné stoly Sit2stand stále stoupá. Díky tomu si firma Sit2stand pravidelně připisuje meziroční růst o více než sto procent ročně. Díky rychlému růstu si značka vybudovala obchodní zastoupení v Čechách i na Slovensku. Své výrobky však Martin Kříž vyrábí stále zcela sám - ročně stovky stolů.

Jak vidí Kříž budoucnost Sit2stand? „Máme stále kam růst. O expanzi mimo Česko a Slovensko ale zatím neuvažuji,“ uzavírá.

Varování: Kanceláře škodí zdraví

Sedavé zaměstnání a rizika s ním spojená. Jak se jim vyhnout?

Máte sedavé zaměstnání? Poradíme vám, jak zatočit s kily navíc