Začínají povánoční výprodeje. Jak skutečně ušetřit a nenaletět obchodníkům

Slevy

Slevy

V Německu začaly obří slevy
Systém hromadných slev funguje tak, že snížení ceny obchodníci či poskytovatelé služeb dají poté, co si produkt zakoupí stanovený počet zákazníků. Lidé získají výrazné slevy a podnikatelé zase zaplní volné kapacity svých služeb nebo prodají zboží starších kolekcí.
slevy, výprodej
Alza.cz
Alza.cz
10
Fotogalerie

Po vánočních svátcích se znovu otevírají brány obchodů a startuje každoroční vlna slev. Kvůli nové legislativě, která nařizuje majitelům velkých obchodních center o svátcích zavřít, se letos s výprodeji začíná o den později.

Nejvyšší slevy najdete u sezónního nebo rozbaleného zboží, které pod stromečkem neudělalo obdarovaným radost, a rozhodli se ho proto vrátit.

 Majitelé obchodů, kteří potřebují před novou sezónou vyprázdnit sklady, slibují snížení cen ve výši desítek procent. Například obchod s elektronikou Datart nabízí až 70procentní slevy, které potrvají do poloviny ledna.

„Při jejich výpočtu vycházíme ze skutečných cen v předvánočním období. Výprodeje se budou týkat tisíce produktů napříč celým naším sortimentem od mobilních telefonů, příslušenství, malých kuchyňských spotřebičů až po velké spotřebiče a TV,“ uvedla mluvčí řetězce Datart Iva Pavlousková.

 

Ne všichni obchodníci ale ve skutečnosti vychází z cen stanovených před Vánoci a nákupní horečky často využívají, varuje spotřebitelská organizace dTest.

 „Často se objevují falešné slevy, kdy prodejce cenu výrobku vlastně vůbec nesníží a slovo ‚sleva‘ použije jen jako magické zaklínadlo k nalákání nepozorného spotřebitele k nákupu. Některé obchody naopak ceny na čas zvýší, aby je pak mohly snížit na původní hladinu a vydávat tento rozdíl za slevu. Všechny podobné případy naplňují znaky klamavých obchodních praktik a jsou tedy v rozporu se zákonem,“ varuje vedoucí právního oddělení dTestu Lukáš Zelený.

Více si přečtěte na INFO.cz

Jak to vypadalo ve skladech Amazonu těsně před Vánoci

Video placeholde
Amazon • Michal Nosek, Kryštof Nosek