Zájem o online minitendry je v Česku mnohem vyšší než jinde ve střední Evropě

Online minitendry mají v Česku úspěch, zejména ve stavebnictví

Online minitendry mají v Česku úspěch, zejména ve stavebnictví Zdroj: E15 Eduard Erben

Stále větší počet malých a středních podnikatelů se při hledání zakázek obrací na on-line poptávkové servery, ukázal to zářijový průzkum provedený společností B2M ve vybraných zemích střední a východní Evropy. Výzkum také potvrdil, že Česko v regionu s přehledem vede co se týká počtu zakázek i jejich souhrnné hodnoty, a to i nad čtyřikrát větším Polskem.

Na největším českém poptávkovém serveru ePoptávka.cz bylo od začátku roku zadáno téměř 80 tisíc poptávek v celkové hodnotě přesahující 15 miliard korun. „Česká republika s přehledem vede v počtu uveřejněných poptávek, kdy poptávkové servery využívají jak drobní řemeslníci, tak i firmy nabízející například přepravu materiálu. Mimo přepravy jsme zaznamenali výrazný trend v oblasti stavebnictví,“ říká Otto Kočí, produktový manažer společnosti B2M, která provozuje poptávkové servery v zemích střední a východní Evropy.

V sousedním Slovensku se tamní podnikatelé podělili o téměř 40 tisíc zakázek. On-line minitendry získávají na popularitě i v Polsku, kde jich v letošním roce proběhlo skoro 10 tisíc. Celkový objem poptávek na polském trhu činí téměř 500 milionů zlotých (tři miliardy korun). Vzrůstající trend v on-line poptávkách ukázal průzkum i v Maďarsku. Od začátku roku tam objem poptávek vzrostl zhruba o 25 procent. Celkem tak podnikatelé získali zakázky za téměř čtyři miliardy forintů (400 milionů korun).