Zakladatel firmy Ikea opustí švýcarský daňový azyl a vrátí se do Švédska

Zakladatel Ikea Ingvar Kamprad

Zakladatel Ikea Ingvar Kamprad Zdroj: profimedia.cz

Ingvar Kamprad se po čtyřiceti letech ve Švýcarsku vrací domů do Švédska. Zemi opustil proto, aby se vyhnul daním, které byly ve Švédsku enormně vysoké. Majitel společnosti Ikea řekl, že se chce ze Švýcarska vrátit ještě do konce letošního roku.

Mluvčí společnosti Ikea Josefina Thorellová pro tiskovou agenturu AFP uvedla, že Kamprad již dlouho plánoval prožít důchod na své farmě nedaleko města Älmhult v jižním Švédsku, kde před sedmdesáti lety firmu založil. „Vrátím se k rodině a mým starým přátelům. Po smrti manželky Margarety před zhruba rokem a půl mě toho ve Švýcarsku již tolik nedrží,“ řekl Kamprad.

Z plánovaného návratu je nadšená i Elizabeth Peltolaová, starostka města Älmhult. „Je to skvělý pocit, že se zakladatel firmy Ikea vrátí do svého rodného města. Že se jedná o jednoho z největších evropských boháčů není rozhodující,“ řekla švédskému deníku Expressen.

Firma Ikea
Společnost je největším prodejcem nábytku na světě. Firma podle svých internetových stránek provozuje 338 obchodů a zaměstnává zhruba 154 tisíc lidí. Na českém trhu má dva obchodní domy v Praze, po jednom pak v Brně a v Ostravě.

Kamprad už delší dobu postupně přesunuje odpovědnost za podnik na své tři syny a začátkem měsíce se rozhodl odejít ze správní rady společnosti Inter Ikea Group. V dozorčí radě však zůstává a i na penzi se chce svým obchodním domům věnovat.

I přes svůj majetek odhadovaný na třicet miliard eur žije velmi skromně ve švýcarském městečku Epalinges blízko Lausanne. Podle švýcarských novin jezdí ve starém Volvu na nákupy do supermarketů, kde hojně využívá věrnostní karty.