Zaměstnanci německých skladů Amazonu prodloužili stávku

Sklad Amazonu v německém Grabenu

Sklad Amazonu v německém Grabenu

Zaměstnanci distribučního střediska internetového obchodu Amazon v bavorském Grabenu prodloužili současnou stávku až do pátku. V dalších čtyřech střediscích zaměstnanci uvažují, že se k nim připojí. Podle vedení Amazonu protestní akce, která trvá od pondělí a ve většině středisek měla skončit dnes, zatím nijak neovlivnila dodávky zboží zákazníkům.

Podle odborového svazu Verdi se do protestu v pěti z devíti německých distribučních center Amazonu dosud zapojilo na 2000 zaměstnanců firmy. Vedení společnosti hovoří o 1650 stávkujících a zdůrazňuje, že většina ze zhruba 9000 zaměstnanců Amazonu v Německu práci nezastavila.

Odbory se snaží prodloužením stávky zvýšit tlak na vedení Amazonu ve sporu o pracovní podmínky, který trvá už víc než rok. Svaz Verdi požaduje, aby Amazon zvýšil mzdy v distribučních centrech v souladu s kolektivními dohodami pro odvětví zásilkového obchodu a maloobchodu v Německu, firma odkazuje na podmínky v odvětví logistika, kam zaměstnanci formálně spadají. Zástupci svazu Verdi hrozí, že pokud Amazon neustoupí, budou stávkovat i v době předvánoční obchodní špičky.

Protestní akce se v předvánočním období uskutečnily i loni, tehdy se k nim připojili zaměstnanci tří distribučních středisek. Podle zástupců společnosti Amazon nemá stávka vliv na včasnou distribuci zboží zákazníkům.