Zásilkový gigant UPS převezme rivala TNT

UPS

UPS

Americká zasilatelská společnost United Parcel Service (UPS) se dohodla na převzetí nizozemského konkurenta TNT Express za 5,16 miliardy eur (127 miliard korun). UPS je největším přepravcem zásilek na světě a díky TNT se podle agentury Reuters stane jedničkou také v samotné Evropě. Transakce poskytne UPS mimo jiné silnější pozici pro konkurenční boj s německým rivalem DHL.

TNT Express je nyní druhým největším expresním přepravcem zásilek v Evropě po DHL. Firma se oddělila od nizozemské poštovní a zasilatelské společnosti, která se původně jmenovala TNT a nyní má nový název PostNL. Nizozemská pošta je i nadále největším akcionářem TNT Express, vlastní v ní téměř třicetiprocentní podíl.

Sloučená skupina bude mít roční tržby kolem 45 miliard eur. Firmy předpokládají, že spojením aktivit ušetří minimálně 440 milionů eur ročně. Finanční ředitel UPS Kurt Kuehn se podle agentury AP odmítl vyjádřit k tomu, zda firma plánuje prodej některých aktivit nebo rušení pracovních míst v TNT.

Konkurent DHL uvedl, že Evropská komise by měla spojení firem UPS a TNT důkladně přezkoumat. Podle analytiků bude získání souhlasu s transakcí možná vyžadovat prodej některých aktivit.

TNT může UPS pomoct i v expanzi v Asii

Evropa je největším trhem UPS mimo Spojené státy a na zahraničních tržbách podniku se podílí šesti miliardami dolarů, tedy zhruba polovinou. Celosvětové tržby UPS loni dosáhly 53 miliard dolarů (986 miliard Kč), zatímco tržby TNT se pohybovaly kolem sedmi miliard dolarů.

Analytici upozorňují, že UPS měla již dlouho zájem o TNT, která jí může pomoci v expanzi v Evropě, zvláště v Británii, Francii, Německu a Nizozemsku, ale také na rychle rostoucích asijských trzích. Zhruba dvě třetiny příjmů TNT pocházejí od evropských zákazníků, firma však stabilně roste v Číně, Brazílii a Indii.

Potýká se ale také se silnou cenovou konkurencí na hlavních trasách, recesí v Evropě a problémy v Brazílii. Příjmy TNT tak klesají, protože slabá globální ekonomika přiměla zákazníky hledat levnější možnosti pro zasílání. Podle některých analytiků rovněž TNT Express není dostatečně velká, aby byla schopna konkurovat největším světovým přepravním společnostem.

Převzetí TNT je největší akvizicí v historii UPS. Firma za každou akcii TNT zaplatí 9,5 eura. Zhruba před měsícem TNT odmítla nabídku UPS ve výši devíti eur za akcii. Cena akcií TNT od té doby stoupla o více než polovinu. Dnes se zvýšila o 1,5 procenta na 9,48 eura, napsala agentura Reuters.