Zatím ani jedno storno, hlásí cestovní kanceláře k Egyptu. Fakultativní výlety ale nebudou

Turismus v Egyptě

Turismus v Egyptě Zdroj: profimedia.cz

Na turistické frontě klid. Tak by se dalo shrnout vyjádření cestovních kanceláří, které server E15.cz oslovil v souvislosti s prudkým politickým zvratem v Egyptě. Cestovky zatím zaznamenaly pouze zvýšený telefonický počet dotazů klientů na aktuální situaci v této destinaci. Storno zájezdu kvůli obavám zatím prý nepadlo žádné.

Několik tisíc klientů má v současnosti v Egyptě cestovní kancelář Exim Tours. Jedná se o destinace Hurgada, Marsá Alam, Šarm aš-Šajch. „V těchto oblastech panuje naprostý klid. Žádný zájezd do egyptských letovisek jsme nerušili a nikdo z klientů plánovanou dovolenou v Egyptě nezrušil,“ řekl E15.cz marketingový ředitel cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zíma.

„Neznamená to však, že by Češi v Egyptě neměli být ostražití. Za zcela šílené bych například považoval nápad jet se podívat na demonstrace v Káhiře. To by šlo opravdu o život,“ varial Zíma.

Situaci CK podle jeho slov monitoruje prakticky nonstop. „I proto jsme už nenabízeli fakultativní výlety do Káhiry, takže jsme je rušit ani nemuseli. Do Luxoru ještě jezdíme,“ dodal Zíma. Exim Tours eviduje o Egypt aktuálně velký zájem, největším hitem ale je nyní prý Řecko.

Aktuálně několik stovek klientů má v Egyptě CK Fischer. Od 15. července vypraví do této africké země dalších více než tisíc turistů. „Žádné storno jsme nezaznamenali. Nejpopulárnější Hurgada je 550 kilometrů od Káhiry, druhá nejvyhledávanější destinace Marsá Alam dokonce 720 kilometrů. Je to tedy stejné, jako kdyby v Praze byly demonstrace a někdo se bál jet třeba do Košic,“ řekl E15.cz mluvčí Jan Osúch.

Na situaci CK Fischer zatím reagovala pouze zrušením nabídky fakultativních výletů do Káhiry, Luxoru a k pyramidám. „Na ceně zájezdů se to neprojevilo, protože drtivá většina klientů si výlety objednává a platí přímo na místě. Alternativně nabízíme například vyjížďky na čtyřkolkách v uvedených destinacích.

Slevy nejsou na pořadu dne

Ke stejnému kroku se v rámci bezpečnosti klientů odhodlala cestovní kancelář Alexandria. Zrušila fakultativní výlety. „Jinak žádná panika, žádná storna, kromě zvýšeného počtu informativních telefonátů naši klienti zachovávají naprostý klid. Naopak pobyty do Egypta se prodávají stále velmi dobře,“ okomentoval situaci marketingový ředitel Petr Šatný.

„Situaci samozřejmě monitorujeme, žádná omezení jsme zatím nerealizovali. Nikdo zatím zájezd do Egypta nezrušil. Při vyhrocení stavu jsme schopni reagovat okamžitě, zatím k tomu nemáme důvod,“ přidala reakci mluvčí CK Firo-tour Pavlína Pešová. CK létá do Hurgady a Marsá Alam.

„Cenové úpravy u zájezdů nechystáme, prodejnost do Egypta je stále výborná,“ dodala Pešová. Ani v případě poklesu zájmu o tuto destinaci, by CK ke zlevnění zájezdů podle mluvčí k tomuto kroku nepřistoupila: „Pokud by převládl strach, úprava ceny směrem dolů by to rozhodně nevyvážila.“

Mluvčí ministerstva Johana Grohová dnes řekla, že v Egyptě je nyní pět tisíc českých turistů, v Káhiře 45 českých občanů a zhruba stejné množství krajanských rodin.

Češi strávili loni v Egyptě celkem 238 tisíc dovolených. Zájem meziročně vzrostl o 15 procent. Egypt se aktuálně řadí na šestou příčku nejpopulárnějších destinací českých turistů.