Zda „stočenky“ budou trestný čin, není jisté. Řeší to šest institucí

Autobazar - ilustrační foto

Autobazar - ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Jak na stočené tachometry, problém se kterým Česko bojuje neúspěšně dvacet let, aktuálně řeší skupina expertů z šesti institucí. Ministr průmyslu Jan Mládek uvedl, že navrhne zákon, který by postihoval nejen stáčení tachometrů, ale i nabízení takové služby jako trestný čin. Zda ale skutečně takové sankce budou schváleny, není vůbec jisté.

„Na ministerstvu průmyslu a obchodu byla zřízena a už pracuje skupina složená ze zástupců ministerstev průmyslu, spravedlnosti, dopravy, financí, vnitra a České obchodní inspekce, která hledá nejlepší řešení pro odstranění tohoto nešvaru,“ odpověděl na dotaz E15.cz Tomáš Loskot z odboru komunikace a marketingu MPO.

Přetáčení tachometrů v Česku v současnosti není trestné a na internetu jej nabízí tři desítky firem. Nic jim nehrozí, protože prodávají službu. Mládek na konci dubna řekl, že chce prosadit, aby taková služba byla trestným činem.

Argumenty pro takový krok jsou dostatečné. Jak Mládek uvedl, v Česku se loni podle odhadu prodalo 570 tisíc ojetých osobních vozů, meziročně o osm procent více. Z toho 30 až 40 procent aut s najetými 200 tisíci km bylo stočeno na „příznivých“ 100 tisíc kilometrů.

Vše však může být s postihy jinak. „Posuzování stáčení tachometrů jako trestný čin je jedním z možných řešení, které je ve stádiu posuzování pracovní skupinou,“ řekl Loskot. Před tím, než bude opatření učiněno, je podle Loskota nutné posoudit jeho dopady na spotřebitele a podnikatele a vyhodnotit finanční dopady jak na uvedené subjekty, tak na veřejné rozpočty.

Jako příklad jmenoval náklady na podnikatele, možné zvýšení cen vozidel na trhu nebo stárnutí vozového parku na českých silnicích. „To je klasická cesta přijímání právních předpisů. Její součástí je vedle vyhodnocování dopadů též hledání alternativních řešení,“ dodal Loskot.

Termín ano i ne

Pokud by se podle mluvčího ukázalo, že zakotvení nového trestného činu je adekvátním opatřením, přistoupilo by ministerstvo spravedlnosti k rychlému zakotvení. Pokud by se trestný čin ukázal jako málo efektivní, zvolila by pracovní skupina alternativní řešení. Již nyní jsou prý taková řešení v záloze a už se analyzují.

Mládek rovněž ambiciózně prohlásil, že chce, aby nová legislativa začala platit už od ledna 2015. Je to možné během zbývajícího půl roku stihnout?

„Termín je možné splnit. Nicméně datum účinnosti zvoleného opatření bude záviset na povaze. Například přijetí legislativního opatření trvá delší dobu než přijetí opatření nelegislativní povahy,“ zakončil mluvčí z MPO.