Zemřel „pan Aldi“, druhý nejbohatší Němec a dědic impéria diskontů

Smuteční oznámení

Smuteční oznámení Zdroj: dpa

Německé noviny v pátek vyšly s celostránkovým smutečním oznámením: zemřel Berthold Albrecht, syn zakladatele diskontního impéria Aldi a druhý nejbohatší Němec. Albrechtovi bylo pouhých 58 let. Rodina Albrechtů, která je známá svojí extrémní zdrženlivostí, o jeho smrti informovala až po pohřbu, který proběhl v tichosti už v listopadu.

Diskontní impérium Aldi je jednou z nejcennějších německých značek a jeho majitelé patří mezi nejbohatší obyvatele planety. Zesnulý Berthold Albrecht stál v čele Aldi Nord a hodnota jeho dědictví se odhaduje na 16,2 miliardy eur. To z něj dělá druhého nejbohatšího Němce. První příčka patří jeho strýci Karlu Albrechtovi, který diskontní řetězec založil spolu s Bertholdovým otcem Theem. Theodor Albrecht zemřel před dvěma lety.

Smuteční oznámeníSmuteční oznámeníSmuteční oznámení | dpa

Čtěte také:

Theodor Albrecht, neviditelný miliardář, který rozdělil obchod na luxus a láci

Karl Albrecht vede jižní část impéria Aldi Süd a jeho majetek se odhaduje na 17 miliard eur. Jiné odhady ale mluví o 22, nebo dokonce 25 miliardách eur. Bratři Albrechtové si impérium rozdělili na severní a jižní část kvůli odlišným představám o tom, jak by mělo fungovat. Nemohli se shodnout na tom, jestli se mají na pokladnách prodávat cigarety.

Revoluční koncept diskontu

Značka Aldi vznikla v roce 1962 a je považováno za pionýra konceptu diskontního supermarketu. Na začátku všeho byl jeden obchod, který nabízel úzký sortiment a jehož provoz byl extrémně levný. Myšlenka obchodu, kde si zákazníci berou zboží doslova z palet, byla revoluční a Theo a Karl Albrechtovi se s ní zapsali do historie podnikání. Dnes má řetězec v 17 zemích světa více než 9800 poboček, z toho 4300 v Německu.

Podle odhadů Planet Retail měly obě větve Aldi vloni obrat dohromady 58 miliard eur, což z nich dělá třetí největší obchod po firmě Metro a skupině Schwarz, jež provozuje značky Lidl a Kaufland. V USA patří Aldi Nord diskontní řetězec Trader Joe’s.

Zesnulý Berthold má ještě bratra Thea juniora a zanechal po sobě pět dětí. „V Aldi Nord se tím (Albrechtovou smrtí – pozn. red.) nic nezmění. Jeho bratr Theo byl blíž k řízení firmy. Berthold už byl nějakou dobu nemocný,“ řekl pro agenturu Bloomberg Sebastian Frericks, analytik frankfurtského Bankhaus Metzler.