Zisk majitele restaurací KFC ve čtvrtletí stoupl o desetinu

KFC

KFC Zdroj: ctk

Společnosti Yum Brands Inc., majiteli řetězců restaurací Pizza Hut, Taco Bell a KFC, stoupl ve druhém čtvrtletí letošního roku zisk o deset procent na 316 milionů USD (5,4 miliardy Kč), tedy 65 centů na akcii. Hospodaření podpořil vysoký prodej v zahraničí, který vyrovnal i slabší výkon na domácím trhu. Vyplývá to z prohlášení, které firma zveřejnila v noci na dnešek.

Tržby vzrostly o devět procent na 2,8 miliardy dolarů. Výsledky překonaly dohady analytiků, kteří čekali zisk 61 centů při příjmech 2,7 miliardy dolarů.Prudce rostl hlavně zisk a tržby firmy v Číně. Provozní zisk bez zahrnutí změn směnných kurzů se zde zvýšil o 25 procent. Yum otevřel v Číně ve čtvrtletí 99 nových restaurací a KFC se zde stala největším řetězcem restaurací s rychlým občerstvením. Tržby v čínských provozovnách KFC otevřených nejméně rok stouply o 17 procent.

V USA naopak příjmy i zisk firmy klesly. Provozní zisk se zde snížil o 28 procent. V řetězcích Taco Bell a KFC tržby v restauracích otevřených nejméně rok klesly o pět procent a v řetězci Pizza Hut o dvě procenta. Taco Bell má na celkovém zisku firmy v USA podíl 60 procent.

Provozní zisk mezinárodní divize, která zahrnuje zahraniční aktivity bez Číny, vzrostl o 11 procent. Firmy otevřela ve čtvrtletí ve 37 zemích 142 nových provozoven.Yum po příznivých výsledcích za čtvrtletí zlepšil výhled na celý letošní rok. Firma nyní očekává růst zisku na akcii bez mimořádných položek nejméně o 12 procent. Předtím počítala se zvýšením zisku nejméně o deset procent, napsala agentura AP.

Yum provozuje ve více než 110 zemích po celém světě téměř 38.000 restaurací. V České republice je přes 50 restaurací KFC, které v rámci licenční dohody provozuje polská firma AmRest. Yum vlastní rovněž řetězce Long John Silver's a A&W, ty jsou však na prodej.