Zisk pekařské divize Agrofertu letos klesne k nule

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Obavy pekařů, že letošní rok bude pro ně jeden z nejhorších za dobu existence samostatné České republiky, se zřejmě naplňují. Potvrzují to odhady pekárenské divize jedničky na potravinářskozemědělském trhu, skupiny Agrofert miliardáře a politika Andreje Babiše.

Ještě loni a v předchozích letech dosahovala divize zisku kolem 150 milionů korun. Letos počítá, že se bude pohybovat kolem nuly uvedl šéf divize, ředitel pekárny Penam a člen představenstva Agrofert Holdingu Jaroslav Kurčík.

„Největší problém je na Slovensku, kde vytvoříme poměrně velkou ztrátu. Propadl se ale i výsledek hospodaření v Česku,“ uvedl. Divizi tvoří mimo jiné kromě tuzemského Penamu i jeho slovenská stejnojmenná sestra se dvěma dceřinými firmami Veľkopek a Šarišské pekárny a maďarská pekárna Ceres.

Výroba pekařských produktůVýroba pekařských produktů

Důvodů je podle Kurčíka několik. Především se výrazně propadly ceny, za které pekární ny výrobky prodávají. Projevil se i několikaměsíční výpadek v dodávkách poté, co loni v říjnu přešla síť řetězců Albert k regionálním dodavatelům a opustila nejen Penam, ale i jedničku na pekařském trhu United Bakeries. To znamenalo výpadek zhruba patnácti procent obratu, které se podařilo dorovnat až po několika měsících.

„Za celý rok nakonec zřejmě vyrobíme stejně tun pekařských výrobků, ale při horších prodejních cenách,“ podotkl šéf divize, která ročně vyrobí téměř sto tisíc tun výrobků.

Přesto či právě proto Agrofert chystá dvě velké investice, každou za několik stovek milionů korun. První bude rozšíření výrobní kapacity teprve šest let staré pekárny Zelená louka v Herinku v Praze-východ, do jejíž výstavby tehdy Agrofert investoval 474 milionů korun.

Spotřeba chleba loni opět stouplaSpotřeba chleba loni opět stoupla

„Po šesti letech provozování Zelené louky jsme prakticky na kapacitním stropu. Z toho důvodu jsme se rozhodli pekárnu rozšířit,“ poznamenal Kurčík. Druhou velkou investicí je pak rekonstrukce pekárny v Rosicích u Brna. Obě investice by měly začít začátkem příštího roku, dokončeny by měly být v roce 2015.

Jaroslav Kurčík: K prvenství na trhu nám chybí dvě pekárny