Zkrachoval distributor předplaceného tisku

Významný tuzemský dodavatel předplacených novin a časopisů A.L.L. production podal sám na sebe insolvenční návrh. (ilustrační foto)

Významný tuzemský dodavatel předplacených novin a časopisů A.L.L. production podal sám na sebe insolvenční návrh. (ilustrační foto) Zdroj: Repro Strategie

A.L.L. production podle zveřejněných informací dluží přes 32 milionů korun a nedokáže závazky uhradit. (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Na rozvířeném trhu s distribucí novin a časopisů má insolvenční problémy významný hráč A.L.L. production. Firma si stěžuje na malé marže a velké náklady.

Významný tuzemský dodavatel předplacených novin a časopisů A.L.L. production podal sám na sebe insolvenční návrh. Firma podle zveřejněných informací dluží přes 32 milionů korun a nedokáže závazky uhradit. Společnost podle vlastních údajů spravovala předplatné pro více než 250 časopisů s celkovým objemem 15 milionů kusů tiskovin ročně.

„Do insolvenční situace nás vehnaly nízké ceny a marže, které se už řadu let nemění. Současně ale výrazně rostou mzdové náklady,“ řekl na dotaz deníku E15 většinový majitel A.L.L. production Tomáš Klusáček. Další okolnosti bankrotu včetně možného vývoje nekomentoval.

„Společnost může dále fungovat až do ustanovení insolvenčního správce, který převezme funkce statutárního orgánu. Firma by však neměla poškozovat své věřitele, tudíž by měla hradit všechny pohledávky poměrně,“ uvedl advokát Bystrík Bugan z advokátní kanceláře Bugan Legal.

A.L.L. production naposledy zveřejnila hospodářské výsledky za rok 2014. Tehdy tržila 66 milionů korun, z nichž vytvořila čistý zisk 2,4 milionu.

Byznys s distribucí předplaceného tisku zažívá letos spoustu změn. Hned na začátku roku Česká pošta oznámila, že končí s rozvážením velkých deníků do domácností. Nedohodla se s vydavateli na zvýšení cen za službu. Distribuci následně převzaly společnosti PNS a Mediaservis. Ze začátku se kvůli nedostatku zaměstnanců distribuce novin a časopisů potýkala s výpadky.

Další velká změna v branži přišla před letními prázdninami. PNS tehdy oznámila, že kupuje konkurenční Mediaservis. Transakci již schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Majiteli PNS jsou velké vydavatelské domy včetně vydavatelství Czech News Center, které publikuje deník E15. K případu A.L.L. production PNS sdělila, že o převzetí této firmy ani její části neuvažuje.