U Prahy vznikne celoevropské centrum pro čínské e-shopy

Logistické centrum postavené developerem Panattoni v Pavlově u Prahy. Čínská společnost Huajie přes něj otevře cestu čínským e-shopům do Evropy.

Logistické centrum postavené developerem Panattoni v Pavlově u Prahy. Čínská společnost Huajie přes něj otevře cestu čínským e-shopům do Evropy. Zdroj: Panattoni

Logistické centrum postavené developerem Panattoni v Pavlově u Prahy. Čínská společnost Huajie přes něj otevře cestu čínským e-shopům do Evropy.
2
Fotogalerie

Západně od hlavního města vyroste již druhý velký sklad pro internetové obchody z Číny. Developerské skupině Panattoni vyšla sázka na spekulativní výstavbu.

Expanze čínských internetových obchodů do Evropy se bude opírat o novou logistickou základnu v Pavlově u Prahy. Čínská společnost Huajie ji vytváří poblíž dálnice D6 na Kladensku v novém skladovém komplexu. Ten postavila developerská skupina Panattoni a fond ze skupiny AEW Europe.

Číňané si na západním okraji metropole pronajali 25 tisíc metrů čtverečních skladů. Na transakci se podílela poradenská společnost 108 Agency.

„Hala společnosti Huajie je nejvýznamnějším developmentem v Česku, který se nám podařilo v tomto pololetí dokončit,“ uvedl Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro Česko a Slovensko.

Halu, kterou si v Pavlově pronajala čínská Huajie, začal developer Panattoni stavět spekulativně. To znamená bez předem zajištěného nájemce. K podepsání nájmu došlo až během výstavby. Na spekulaci se aktuálně staví 41 procent všech nových skladů, vyplývá z aktuálních dat sdružení poradenských firem Industrial Research forum.

Středočeský Pavlov se stal domovem také dalších logistických firem, které z lokality nepříliš vzdálené od Letiště Václava Havla zásobují Evropu.

E-commerce Europe, což je sdružení 75 tisíc evropských e-shopů, z Pavlova zásobuje zákazníky svých členů ve střední Evropě. Do stejné lokality soustředila své operace rovněž jedna z největších světových logistických firem Panalpina.

Jen kousek od centra společnosti Huajie již stojí jiné skladové centrum čínské společnosti 4PX Express. Ta v prostorách developera VGP zajišťuje logistiku pro internetového obra Alibaba. Rovněž na této transakci dělali čeští konzultanti 108 Agency.

V lokalitě je přitom prostor ještě pro další průmyslovou výstavbu. Dokončovanou budovu společnosti Huajie plánuje Panattoni a AEW Europe rozšířit o dalších 41 tisíc metrů čtverečních ve dvou skladových halách. Také v tomto případě začne developer stavět spekulativně.