Zkrachovala slovenská Medina Tours. Otazníky visí nad českou filiálkou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Holiday World

Slovenská cestovní kancelář Medina Tours vyhlásila v sobotu platební neschopnost. Tento krok zdůvodnila složitou situací v Egyptě a nečekaným úpadkem mateřské společnosti z Maďarska. Otazníky teď visí nad sesterskou firmou v České republice, která se podle dostupných informací topí ve ztrátách a momentálně nefunguje její web.

„S politováním musíme oznámit, že v souvislosti s nečekaným úpadkem mateřské společnosti v zahraničí, stejně jako se složitou situací v Egyptě, který byl od vzniku firmy naší nosnou destinací, musíme ke dni 17. 8. 2013 vyhlásit platební neschopnost a ukončit činnost,“ oznámila Medina Tour na svém webu.

Přes osm stovek turistů, kteří jsou momentálně v zahraničí, by dle informací ze stránek cestovky mělo dokončit pobyt a vrátit se v plánovaném termínu. Nároky zhruba tisícovky klientů, jež nestihly odjet na zaplacený zájezd, přebírá Európska cestovná poisťovňa, u níž má CK uzavřenou pojistku proti úpadku.

České pobočce nefunguje web

Cestovní kancelář má ještě sesterskou firmu v České republice a je otázka, jaký bude její osud. Jak upozornil server Krachycestovek.cz, webové stránky tuzemské Mediny Tours jsou momentálně nedostupné.

Podle poslední zveřejněné účetní uzávěrky česká Medina Tours v roce 2011 prodělala skoro 2,7 milionu korun a o rok dříve přes 12,5 milionu. Firmě zároveň předloni propadly tržby na 15,5 milionu korun z téměř 120 milionů v roce 2010.

V Medině Tours působil spolumajitel nedávno padlé Best Choice

Jednatelem české cestovky je Erika Matušková z Komárna, společníky jsou nedohledatelná společnost Next Travel s.r.o. se sídlem v Tunisku a Ben Hamrouni Ali Ben Amor z Budapešti. Ten je také majoritním vlastníkem padlé slovenské Mediny.

Zajímavý postřech přinesly Krachy cestovek: „V letech 2000 až 2005 byl jednatelem slovenské CK Medina Tours Tarek ben Moncef Dhrif, známý v Čechách, na Moravě a ve Slezsku kvůli nedávnému úpadku CK Best Choice.“ Tarek Dhrif je totiž majoritním vlastníkem nedávno padlé slovenské Best Reisen - Best Choice i její zkrachovalé české pobočky.

Medina Tours je již čtvrtá cestovní kancelář, která na Slovensku zbankrotovala. Krátce před ní, na počátku srpna, vyhlásila úpadek výše zmíněná bratislavská Best Reisen - Best Choice, kterou o den později následovala česká dcera CK Best Choice.