Ztráty cocktail barů jdou do desetitisíců, kompenzují to novinkami

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jiri Slama, Mlada fronta

Ještě více než běžné hospody a restaurace postihla prohibice cocktail bary, jejichž nabídka na tvrdém alkoholu stojí. Majitelé těchto barů serveru E15.cz sdělili, že přišli až o osmdesát procent tržeb. Jen za víkend ztráty vyčíslili na desetitisíce korun. Propad se snaží kompenzovat mícháním novinek.

„Cocktailový nápojový lístek jsme sestavili pouze z likérů do 20 procent. Vymysleli jsme také nové nápoje,“ sdělil E15.cz majitel brněnského Aloha cocktail & café baru Mario Biel. Tržby jeho podniku se propadly o 80 procent, ztráty vyčíslil na 50 tisíc korun.

Na otázku, zda zvažuje kvůli zavedení prohibice nějaké právní kroky, uvedl, že ano, ale záleží zejména na tom, jak dlouho bude zákaz na prodej alkoholu nad 20 procent platit. „Uvidíme, jak budeme postupovat,“ konstatoval.

Úpravou nápojového lístku se snaží ztráty nahradit také plzeňský Amigos cocktail & music bar. Podle majitele Otakara Stráského nyní barmani cocktaily míchají například ze šumivého vína, martini nebo cinzana.

„Se situací jsme se vyrovnali, ale je to pro nás těžké. Pokles tržeb za první víkend jsme spočítali na 70 až 80 tisíc korun. Z lidského hlediska to chápeme, ale doufáme, že vláda stanoví bezpečný alkohol,“ podotkl Stráský.

Se zákazem se poměrně bez ztrát podle vedoucího provozu Miroslava Štembery popasoval pražský Black Angel's cocktail bar. Úbytek hostů prozatím podnik podle něj nezaznamenal. „Nabídku jsme rozšířili o nealkoholické cockaily,“ uvedl.

: