ODEMČENO: Půlmiliardová dotace pro Unipetrol. Přibývá fondů, na které ČNB nemůže

Orlen Unipetrol učinil klíčový krok na cestě k výstavbě svého vodíkového hospodářství.

Orlen Unipetrol učinil klíčový krok na cestě k výstavbě svého vodíkového hospodářství. Zdroj: Orlen Unipetrol

  • Drobný investor v ohrožení. Neviditelné fondy jsou v Česku na vrcholu, některé líčí pasti
  • Unipetrol získal dotaci na miliardový vodíkový projekt. Obří elektrolyzér spustí do čtyř let 
  • Kapitálový trh je veřejný statek. Pokud nefunguje, ekonomika trpí, říká šéf Wood & Co.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu.

odemykáme >>>

🔓 Drobný investor v ohrožení. Neviditelné fondy jsou v Česku na vrcholu, některé líčí pasti

České investory válcuje příliv „neviditelných“ investičních kvazifondů skýtajících zejména pro drobné hráče řadu rizik. Takzvaných patnáctkových fondů podle § 15 zákona o investičních společnostech, které se chlubí logem ČNB, aniž však jsou jakkoli regulovány, působilo v Česku v pololetí 411, nejvíce v historii. Podle dat regulátora se jejich řady rozrůstají stále rychleji. Zatímco za celý loňský rok vzniklo těchto entit, které běžný investor mnohdy nerozezná od regulovaných fondů, jednačtyřicet, jen za letošní první pololetí jich vznikly takřka tři desítky. 

odemykáme >>>

🔓 Unipetrol získal dotaci na miliardový vodíkový projekt. Obří elektrolyzér spustí do čtyř let  

Tuzemská rafinerská a petrochemická společnost Orlen Unipetrol učinila klíčový krok na cestě k vybudování svého vodíkového hospodářství. Z unijního Modernizačního fondu získala zhruba půlmiliardovou dotaci na výstavbu velkého solárního parku a elektrolyzéru. Realizace projektu by měla začít během dvou let a trvat zhruba další dva roky, sdělil e15 mluvčí Orlen Unipetrolu Pavel Kaidl.

odemykáme >>>

🔓 Kapitálový trh je veřejný statek. Pokud nefunguje, ekonomika trpí, říká šéf Wood & Co.

I na lokálním trhu, jako je pražská burza, která se velikostí nemůže rovnat Londýnu či Amsterdamu, lze prodat akcie velké a úspěšné české firmy. „Pro lokální šampiony je pražská burza dostatečná a velikost kapitálu, kterým disponují investoři, je v podstatě neomezená pro dobrý obchodní model,“ vzkazuje v rozhovoru pro e15 tuzemským byznysmenům a majitelům firem výkonný ředitel a spolumajitel finanční skupiny Wood & Co Vladimír Jaroš. 

Z(a)tracená čísla: Investice a důchod

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Investice a důchod (celý díl) • E15

Další články z rubriky Premium Plus:

Akcie luxusu jako pojistka proti inflaci a mizerii. Vydělaly desítky procent a vyhlížejí další růst

Inflační éra jednomu vzala, druhému dosyta přidala. Jedním z výrazných burzovních vítězů, ale zároveň i černých koní pro příští měsíce, jsou akcie globálního byznysu s luxusem. Ty během loňského roku dokázaly investorům vydělat v průměru téměř dvojnásobek trhu a primárně vzhledem k neutuchajícímu apetitu Asijců po nákladné sebeprezentaci ještě nemusely zdaleka říct poslední slovo. Prozatím má portfolio orientované na drahé brandy roční skóre na prahu třiceti procent a akcie mají našlápnuto k historickému vrcholu. Staly se totiž jednou z mála cest, jak uniknout globálnímu marasmu. 

Auta na plyn mohou být mostem k bezemisní mobilitě, jsou levnější a ekologičtější

Už jsme toho hodně slyšeli o elektromobilitě. Možná i o vodíkových pohonech, které slibují dokonce i budoucnost bez těžkých baterií a dlouhého dobíjení. Ale při tom všem zelenání autoprůmyslu jsme úplně zapomněli na plyn, průkopnický alternativní pohon, který vlastně navzdory své ekologičnosti a láci nikdy nebyl příliš cool. Důvěrně ho znají někdejší majitelé škodovek všeho druhu, kteří si svá mnohdy už letitá vozidla na LPG, tedy zkapalněný ropný plyn, nechávali předělávat. Plyn ale na trhu alternativních paliv postupně ustoupil a v posledních letech ho v Evropě úplně vytlačily hybridy a v plné parádě nastupující elektromobily.

Vyhodili jste své kazety do kontejneru? Chyba. Za originálku dnes můžete dostat pět tisíc dolarů

Sledovat navíjení pásku magnetofonové kazety přes průhledná dvířka přehrávače může být dnes pro generaci Z téměř formou psychoterapie. Co kus, to originál. Nejen obsahem, ale i vizuálem. Hudební média už dávno nejsou hmotná a kromě balzámu na duši i oči se může páska stát nečekanou investicí spadlou takřka z nebe. Audiokazeta totiž chytila druhý dech a šílejí z ní hudební fandové i investoři. Vrací se doba analogová, jen tentokrát pro větší fajnšmekry. 

Přibývá konkrétních předpovědí ceny bitcoinu. Přitakávají dávnému proroctví Václava Dejčmara

S nedávným oživením cen kryptoměn začaly vyskakovat předpovědi ceny bitcoinu, které optimismem právě nešetří. I kdyby se představy o násobcích ceny nejrozšířenější kryptoměny ukázaly jako pravdivé, stále to ještě nemusí znamenat pohodovou cestu k bohatství.