Unipetrol získal dotaci na miliardový vodíkový projekt. Obří elektrolyzér spustí do čtyř let

Společnost Orlen Unipetrol

Společnost Orlen Unipetrol Zdroj: Orlen Unipetrol

Společnost Orlen Unipetrol
2
Fotogalerie

Tuzemská rafinerská a petrochemická společnost Orlen Unipetrol učinila klíčový krok na cestě k vybudování svého vodíkového hospodářství. Z unijního Modernizačního fondu získala zhruba půlmiliardovou dotaci na výstavbu velkého solárního parku a elektrolyzéru. Realizace projektu by měla začít během dvou let a trvat zhruba další dva roky, sdělil e15 mluvčí společnosti Orlen Unipetrol Pavel Kaidl.

O vodíkovém projektu litvínovské společnosti psala e15 poprvé v dubnu roku 2021. Tehdy Unipetrol ještě očekával, že na výstavbu využije peníze z Fondu pro spravedlivou transformaci. To se mu však nepovedlo, a proto projekt zúžil a požádal o dotace z Modernizačního fondu.

„Původně jsme podávali projekt jako celkové řešení, které zahrnovalo výrobu obnovitelného vodíku i výstavbu vodíkových čerpaček. Dávalo nám to takto větší smysl, ale úspěšní jsme nebyli. Nyní jsme tedy celkové řešení rozdělili a do výzvy Modernizačního fondu poslali jen žádost o dotaci na stavbu fotovoltaické elektrárny a elektrolyzéru,“ vysvětlil v březnovém rozhovoru pro e15 šéf společnosti Tomasz Wiatrak s tím, že získání dotace je pro projekt zásadním mezníkem.

Fotovoltaická elektrárna má mít výkon 52 megawattů a ektrolyzér má dosahovat výkonu přes 26 megawattů. Celkové investiční náklady se vyšplhají do nižších jednotek miliard korun. K výstavbě je podle společnosti ještě nutné získat územní rozhodnutí.

Už dnes Orlen Unipetrol vyrábí 90 tisíc tun šedého vodíku ročně, a to jako druhotný produkt ve svých chemických provozech. Po zprovoznění připravovaného elektrolyzéru k tomu bude moci přidat dalších 4,5 tisíce tun vodíku zeleného, což podle Wiatraka představuje například pohon pro 30 tisíc aut. 

„Při výrobě budeme kombinovat naši vlastní energii vyrobenou ze slunce s dodávkami zelené energie od jiných subjektů tak, abychom zajistili chod výroby i v nočních hodinách, kdy slunce nesvítí,“ upřesňuje Wiatrak.

Druhou část původního projektu, stavbu vodíkových stojanů na čerpacích stanicích, technologii pro skladování vodíku, jeho stáčení a distribuci, Orlen Unipetrol mezitím přepracoval a předložil ministerstvu průmyslu a obchodu, které ji zařadilo do unijního programu RePowerEU. Rozhodnutí o udělení podpory očekává v nejbližších měsících.

Dosud v Česku v ostrém provozu nefunguje žádný elektrolyzér, který by vyráběl přímo obnovitelný vodík a měl vyšší výkon než pouhé jednotky kilowattů. Na druhou stranu Solar Global už testuje elektrolyzér s výkonem 230 kilowattů a do ostrého provozu se ho chystá uvést na podzim tohoto roku.

Další vodíkové projekty by podle České vodíkové technologické platformy (HYTEP) měly následovat. „V žatecké průmyslové zóně Triangle by měl do roku 2025 vyrůst elektrolyzér o výkonu přibližně čtyř megawattů a ve frýdecko-místeckých teplárnách chystá výstavbu elektrolyzéru společnost Veolia,“ říká analytik HYTEP Jan Sochor. 

Větší rozmach technologie se podle Sochora ovšem očekává až na sklonku dekády. Důvodem jsou ambiciózně nastavené unijní energeticko-klimatické cíle, které bez většího zapojení vodíkové technologie půjde splnit jen stěží. Sochor tak předpokládá, že Evropská komise bude vodíkové hospodářství podporovat do takové míry, aby investic do tohoto oboru přibývalo. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!