Absolventům MBA rostou platy strměji a jsou spokojenější

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Vysoka skola ekonomicka

Do jednoho roku od úspěšného absolvování studia se účastníkům MBA zvyšuje plat průměrně o 14 procent, do dvou let o 20 procent a do pěti let pak až o 35 procent. Vyplývá to z průzkumu Asociace institucí manažerského vzdělávání.

„U každé úrovně řízení je zvýšení platu pochopitelně různé. Například u skupiny středního managementu byla mzda při zahájení MBA mezi lety 2006-2008 ve výši téměř 37 tisíc korun, po dvou letech od absolvování studia to bylo necelých 50 tisíc a v dnešní době to je přes 65 tisíc korun,“ Pavel Makovský, předseda správní rady Asociace institucí manažerského vzdělávání.

U těch, kteří uvedli, že se i díky MBA posunuli ze středního do nejvyššího managementu, rostly platy ještě výrazněji, a to z více než 50 tisíc korun při nástupu mezi roky 2006-2008 na cca více než 100 tisíc korun v současnosti.

Celkem 74 procent absolventů si zvýšilo studiem MBA svou osobní spokojenost, neboť poznali i další oblasti dotýkající se manažerského řízení a jsou si v nich díky studiu více jisti než před zahájením studia. A 45 procent získalo větší prestiž ve svém současném zaměstnání. Celkem 67 procentům respondentů pomohlo MBA v jejich osobním rozvoji.

„Přes 70 procent absolventů uvedlo, že jim studium MBA pomohlo k získání nebo realizaci konkrétního projektu, obchodu, které by jinak zřejmě nerealizovali,“ doplnil Makovský. Z těch, kteří zůstali na stejné pozici managementu, je nejvíce z nejvyššího managementu, ze kterého již není dále kam růst.

Obecně tedy lze říci, že díky studiu MBA absolventi rychleji postupují v kariérním žebříčku a získávají tím i vyšší plat.