Advent International investuje do American Heart of Poland

advent international

advent international Zdroj: archiv

Advent International, globální private equity fond, oznámil podepsání dohody o investici do skupiny American Heart of Poland S.A. (AHP), předního provozovatele center zaměřených na kardiovaskulární léčbu v Polsku. Celková výše investice nebyla zveřejněna.

V průběhu posledních 11 let investovala skupina American Heart of Poland více než 300 milionů zlotých (69 milionů eur) do rozvoje infrastruktury a do nákupu nejmodernějších lékařských technologií. V současnosti AHP provozuje 19 plně zařízených klinik, včetně speciálních oddělení zaměřených na chirurgii srdce a hrudníku s hybridními operačními sály, které splňují nejpřísnější mezinárodní standardy.

AHP kliniky jsou v Polsku průkopníky celé řady řešení umožňujících efektivnější léčbu pacientů. Mnohé z nich, jako například systém pro rychlou diagnózu a léčbu infarktu myokardu s použitím dálkového přenosu EKG, se teprve nedávno staly běžnou součástí polského zdravotnictví. AHP také odstartovala proces rozvoje a zavedení základních školení pro záchranné zdravotnické služby a praktické lékaře o poskytování základní kardiovaskulární péče, čímž se výrazně snižují náklady polského Národního fondu zdraví (NFZ) a také dochází ke zkrácení čekací doby pacientů na přístup ke klíčové léčbě.

„Jsme velmi rádi, že Advent International investoval do tak špičkové společnosti, jakou je American Heart of Poland,” vyjádřil se Paweł Buszman, prezident dozorčí rady AHP. „Zapojení Adventu s jeho zkušenostmi v oblasti zdravotní péče skupině AHP nepochybně umožní další rozvoj. Zejména máme zájem upevnit svou pozici v poskytování služeb v oblastech, které dříve byly značně podinvestovány, jako například srdeční a cévní chirurgie nebo srdeční rehabilitace. S pomocí fondu Advent International toho budeme schopni dosáhnout,“ dodává Buszman.

„Těšíme se na spolupráci s managementem a zakladateli AHP,“ říká Monika Morali-Efinowicz, managing director v Advent International, a pokračuje: „Skupina AHP operuje na zajímavém a velmi žádaném trhu, který skýtá mnoho příležitostí. Jsme přesvědčení, že s pomocí našich investic a široké škále globálních zkušenosti v této oblasti jsme schopni pokračovat v rozvoji a rozšiřovat úspěchy AHP.“

Advent International se investicemi do oblasti zdravotnictví zabývá již přes 26 let a za tu dobu investoval do více než 30 společností po celém světě v celé řadě dílčích odvětví - léků, zdravotní péče i zdravotnických přístrojů. Poslední velké investice proběhly nedávno. V roce 2010 Advent získal společnost Regina Maria (dříve Centrul Medical Unirea), předního poskytovatele prvotřídní zdravotní péče v Rumunsku. V lednu 2011 Advent oznámil akvizici společnosti The Priory Group, vedoucího britského nezávislého poskytovatele odborné péče o duševní zdraví. Celková hodnota akvizice činila 1,4 mld. USD. V březnu 2011 došlo k akvizici kontrolního podílu ve společnosti ISIDA, špičkovém poskytovateli zdravotní péče na Ukrajině. Mezi další investice do zdravotnictví patří například společnost Median (přední poskytovatel rehabilitační péče) a Casa Reha (lídr v pečovatelských službách) v Německu.