Agentura New Travel získala ochranu před věřiteli, teď hledá investora

Řecko

Řecko Zdroj: David Vagaday

Po zamítnutí z počátku roku Městský soud v Praze napodruhé vyhověl návrhu jednatelů a vyhlásil moratorium na majetek cestovní agentury New Travel.cz. Zadlužená firma je díky tomu tři měsíce chráněna před věřiteli a může tak urovnat své hospodaření. Pomoci ji má nový investor. Někdejší pětka trhu už ale rezignovala na samostatný prodej zájezdů a svůj web mezitím změnila v pouhý srovnávač cen.

Agenturu podle serveru Krachy cestovek.cz srazil do kolen kromě vysokých dluhů i odchod klíčového investora. Tím byla internetová společnost Vivantis podnikatele Martina Rozhoně, která z New Travel.cz loni v listopadu v tichosti vycouvala.

Bývalý on-line prodejce zájezdů nyní dluží přes 21 milionů korun, přičemž hodnota majetku činí jen 2,2 milionu. S moratoriem podle návrhu jednatelů Romana Břenka a Rostislava Urbánka souhlasí nadpoloviční většina šesti věřitelů, kteří přihlásili pohledávky za celkových 11 milionů korun. Z toho víc než šest milionů tvoří pohledávky obou jednatelů.

Hledání strategického partnera

Břenek s Urbánkem doufají, že firmu zachrání peníze nového investora. „Dlužník vyjednává o vstupu strategického partnera, který dodá nejen kapitál pro stabilizaci ekonomické situace dlužníka, ale bude rovněž zárukou posílení jeho obchodní pozice a dalšího rozvoje,“ citoval portál vyjádření šéfů New Travel.cz v návrhu na vyhlášení moratoria.

Jednatelé první insolvenční návrh spolu s návrhem na moratorium podali 31. prosince, Městský soud v Praze jej ale již za dva dny zamítl. Uspěli pak až na konci ledna s druhým návrhem. Podle usnesení samosoudce Aleše Bartoše moratorium trvá do 30. dubna a během něj nelze vydat rozhodnutí o úpadku.

Potíže firmy Břenek s Urbánkem zdůvodnili negativním promítnutím vnějších i vnitřních vlivů do ekonomické situace agentury v posledních letech, „v důsledku jejichž působení se postupem času dlužník ocitl ve stavu úpadku.“

Srovnávač cen

New Travel.cz funguje od roku 2006, od té doby zprostředkovala prodej zájezdů za 1,1 miliardy korun. V současnosti svůj portál změnila ve srovnávač cen zájezdů. Klienti si na něm mohou vybírat dovolené od desítek různých cestovek, ale po rozkliknutí nabídky jsou přesměrováni přímo na server dotyčné kanceláře.

Vivantis provozuje několik e-shopů, patrně nejznámější je obchod Parfemy.cz. Až do loňského listopadu společnost Martina Rozhoně firmu New Travel.cz prakticky ovládala. Krátce po exitu z agentury do Vivantisu majetkově vstoupila firma E-commerce Holding spoluvlastněná byznysmenem Jakubem Havrlantem a miliardáři Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem.