Babiš mění vedení Mera. Pantůčka nahradí Stanislav Bruna

Jaroslav Pantůček, bývalý generální ředitel společnosti Mero, která je výhradním dovozcem ropy pro Českou republiku.

Jaroslav Pantůček, bývalý generální ředitel společnosti Mero, která je výhradním dovozcem ropy pro Českou republiku. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Ministerstvo financí (MF) vyměnilo vedení státního správce ropovodů Mero. Na základě podnětu dozorčí rady společnosti odvolalo z představenstva firmy dlouholetého generálního ředitele Jaroslava Pantůčka, Libora Lukáška a Vlastimila Bouru. Do představenstva byli naopak zvoleni dosavadní členové dozorčí rady Stanislav Bruna (52) a Otakar Krejsa (50).

„Stanislav Bruna a Otakar Krejsa jsou předními odborníky v oboru zpracováni ropy. V polovině loňského roku byli jmenováni do dozorčí rady společnosti Mero, a získali tak dostatečný přehled o činnosti společnosti pro naplnění požadovaných úkolů jediného akcionáře a zajištění ropné bezpečnosti státu,“ uvedl ke změně mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Jak Bruna, tak Krejsa prošli petrochemickým holdingem Unipetrol. Právě Bruna by se měl podle serveru Lidovky.cz, který na výměnu upozornil, stát novým šéfem společnosti. Mero vlastní a spravuje české ropovody Družba a IKL a jejím jediným vlastníkem je prostřednictvím ministerstva financí český stát.

Podle ministerstva bude hlavním úkolem nových členů představenstva zajistit další zefektivnění hospodaření společnosti, kontinuitu obchodních vztahů s klíčovými zákazníky a připravit strategii společnosti v nových podmínkách vývoje rafinérského průmyslu.

Stanislav BrunaStanislav BrunaStanislav Bruna | Archiv/Euro

Společnost Mero vlastní a spravuje české ropovody Družba a IKL a jejím jediným vlastníkem je prostřednictvím ministerstva financí český stát.

Na konci června loňského roku snížilo MF počet členů dozorčí rady společnosti z osmi na pět. Následně do ní dosadilo čtyři nové členy. Kromě Bruny a Krejsy ještě bývalého šéfa České rafinérské Ivana Součka a úředníka ministerstva financí Petra Blažka.

Pumpy nám nestačí