Balvínova TV4you skončila v nabídce Google, internetový obr ji stáhl

TV4You

TV4You Zdroj: TV4you.cz

Aplikace pro přehrávání televize na mobilním telefonu nebo tabletu TV4you není dostupná pro nové uživatele využívající operační systém Android. Stalo se tak poté, co společnost Google stáhla program z nabídky internetové obchodu Google Play.

Zástupce provozovatele a jeden ze zakladatelů služby Martin Hruška řekl, že noví uživatelé budou moci využít původní způsob instalace, který fungoval i ze začátku. Fungování služby od jejího spuštění kritizují komerční vysílatelé i Asociace televizních organizací (ATO).

„Potvrzuji, že aplikace byla odstraněna na základě podmínek Googlu,“ uvedl Hruška. Dodal, že Google rozhodl na základě oznámeného podezření. Využívat Google Play tak podle něj zřejmě nebude možné až do rozhodnutí soudu. „Neděje se nic tragického. Služba dál poběží… Je to otázka v řádu dnů, než spustíme původní distribuci mimo Google Play,“ dodal. Upřesnil, že uživatele se systémem iOS, pro které takzvaná nativní aplikace není k dispozici, mohou dál využívat webové rozhraní.

Televize Nova i Prima stažení uvítaly

Krok internetové společnosti Google uvítala televize Nova, která spolu s FTV Prima patří k hlavním kritikům této služby. Prima přitom již na začátku měsíce uspěla u Městského soudu v Praze s předběžným návrhem na vyřazení jejích stanic z nabídky. „Můžeme potvrdit, že aplikace TV4you byla na podnět provozovatelů televizního vysílání stažena z Google Play. Vítáme krok Googlu, který potvrzuje, že bez souhlasu příslušného provozovatele vysílání není možné šířit či jinak užívat televizní programy,“ sdělila Anna Suchá z televize Nova.

Negativní reakce televizních stanic přišla okamžitě po spuštění služby. Upozorňovaly především na to, že se zařazení svých programů nesouhlasily a že služba k nabízeným programům přidává reklamu. Provozovatel TV4you naopak argumentuje tím, že nejde o vysílání v tradičním smyslu ale pouze o technické řešení umožňující sledovat program na mobilním zařízení. Podobné prostředky jsou podle něj na trhu již dostupné. Odmítá také kritiku ohledně výnosů z reklamy, které mají pouze pokrývat náklady na provoz a rozvoj.

Bývalý ředitel České televize a exministr kultury Jiří Balvín, který je hlavní tváří nové služby, prohlásil, že se provozující spolek proti předběžnému opatření v příslušné lhůtě odvolá. „Je to smutné, když se komerce řeší právně. Nečekali jsme takovou hysterii,“ poznamenal dnes Hruška.

Problém s Asociací televizních organizací

Proti podnikání TV4you v říjnu veřejně vystoupila Asociace televizních organizací, která prakticky totožné argumenty opírala i o judikaturu Soudního dvora Evropské unie řešící obdobný případ. Tehdejší služba TVCatchup ale podle TV4you byla odlišná v tom, že nabízela především placené kanály.

Otázku, zda v případě TV4you jde o převzaté vysílání vyžadující registraci nebo pouze technologickou platformu, by mohla rozluštit Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. „Vyzvali jsme provozovatele k podání vysvětlení,“ řekl dnes ČTK předseda rady Ivan Krejčí. Balvín přitom již dříve uvedl, že v jejich případě o vysílání nejde, jednání s vysílací radou nicméně přivítal.

TV4you umožňuje sledovat 13 televizních stanic volně dostupných v pozemním vysílání také na mobilním zařízení jako tablet nebo smartphone. Po jednom měsíci fungování má podle provozovatele 10.000 řádně zaregistrovaných uživatelů. Až čtyři pětiny podle Hrušky z toho připadají na uživatele s Androidem.