Barrandov zopakuje dokument o Švorcové

Jiřina Švorcová po letech znovu za pultem

Jiřina Švorcová po letech znovu za pultem

Televize Barrandov mimořádně odvysílá v pátek 12. srpna ve 20:00 hodin dokument Tajemství Jiřiny Švorcové, v září nasazuje další reprízu seriálu Ženy za pultem.

Televize zařazuje Tajemství Jiřiny Švorcové v den jejího pohřbu v hlavním vysílacím čase. Dokument měl premiéru v listopadu 2010 a tehdy ho sledovalo 350 tisíc televizních diváků. Herečka v něm vypráví, jak se žije s nenávistí po letech úspěchů a odpovídá na otázku, zda její slavná role ženy za pultem vznikla na politickou objednávku. Dokument rovněž hledá odpověď na otázku „komu za socialismu vadila Jiřina Švorcová a kolika lidem ona sama ublížila?“.

Samotnou tvorbu pořadu prý provázela řada úskalí. Tvůrci se potýkali s odmítavým přístupem hereččiných kolegů, s nimiž v minulosti nejednou stanula před televizní kamerou. Pohovořit o ní odmítli například Simona Stašová, Daniela Kolářová a Jaromír Hanzlík. Naopak zavzpomínat přišli Hana Maciuchová, Jiří Adamec, Otakar Brousek, Lenka Termerová nebo Jiří Lábus.

V televizní historii bude Jiřina Švorcová už definitivně spojena se seriálem Žena za pultem. Ten TV Barrandov vysílala v zimě a jednotlivé díly sledovalo až 450 tisíc diváků. Stanice normalizační seriál znovu uvede už v září, od 3. 9. vždy v sobotu vpodvečer.