Britský list The Independent vyjde v březnu naposledy v tištěné verzi

The Independent

The Independent Zdroj: ctk

Britský deník The Independent vyjde v březnu naposledy v tištěné formě. List, který byl založen před 30 lety, přechází plně na elektronický formát. Potvrdil to jeho majitel, společnost ESI Media, kterou vlastní podnikatel Jevgenij Lebeděv. Podle něho jde o historickou změnu, která s sebou ponese propouštění. Lebeděv ale nesdělil, kolika lidí se to bude týkat.

„Museli jsme si vybrat: vyrovnat se s pokračujícím propadem tisku, nebo přeměnit elektronickou základnu, kterou jsme vybudovali, v dlouhodobě fungující ziskovou budoucnost,“ uvedl podle agentury AP Lebeděv v e-mailu zaměstnancům. The Independent byl založen v roce 1986. Pracovala pro něj řada známých novinářů, například Helen Fieldingová, autorka románů o svobodné třicátnici Bridget Jonesové.

S nástupem elektronických médií se ale The Independent potýkal podobně jako jiné listy s klesajícím zájmem o tištěnou podobu. Do prodeje jde nyní méně než 60 tisíc výtisků, zatímco v dobách rekordního prodeje to bylo přes 400 tisíc. Lebeděvova společnost ESI Media uvedla, že poslední tištěné vydání listu se objeví 26. března. Sesterský nedělník Independent on Sunday vyjde na papíře naposledy 20. března.

Společnost ESI Media vlastní rovněž London Evening Standard, který se o víkendech rozdává zdarma.