Brňané míří do USA

jessup, masarykova univerzita

jessup, masarykova univerzita Zdroj: archiv

Tým studentů práv z Brna pojede reprezentovat Českou republiku do USA poté, co vyhrál republikové kolo soutěže Jessup.

Pražská pobočka mezinárodní advokátní kanceláře White & Case dnes oznámila vítěze vnitrostátního kola 53. ročníku nejstarší mezinárodní soutěže studentů práva Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition (zkráceně Jessup). Stal se jím tým z brněnské Masarykovy univerzity, který nejlépe obstál ve tříkolovém celodenním právním sporu před simulovaným Mezinárodním soudním dvorem. Letos se na půdě Univerzity Palackého v Olomouci řešil spor mezi dvěma fiktivními státy týkající se legality použití síly nebo zničení kulturní památky. Tým vítězů bude reprezentovat Českou republiku v mezinárodním kole, které proběhne od 25. do 31. března ve Washingtonu, D.C. za účasti více než stovky týmů z celého světa. Vítěz si odnese White & Case Jessup pohár a sponzorský dar pražské kanceláře White & Case ve formě úhrady cesty do Washingtonu DC a ubytování tam.

„V průběhu 5 let, kdy White & Case Jessup sponzoruje, jsme měli příležitost potkat se s mnoha nadanými studenty, jako je například i letošní vítěz z Brna. Náročná soutěž vždy prověří nejen to, jak důkladně se tým připravil, ale i do jaké míry zvládne široké spektrum náročných otázek mezinárodního práva veřejného, jaký mají jeho členové písemný a ústní projev, jak dokážou hájit a argumentovat svoje názory a jak umějí být profesionální. A to vše v angličtině,“ shrnuje Ivo Janda, národní administrátor a partner pražské kanceláře White & Case, která české vnitrostátní kolo již tradičně organizuje.

„Letošní vítěz z Masarykovy univerzity byl ve svých argumentech nejpřesvědčivější. Účastníci řešili komplikovaný případ přeshraničního ozbrojeného konfliktu, ochrany lidských práv i kulturního dědictví. My soudci jsme vedle vítězů udělili i individuální cenu za nejlepší ústní projev v rámci soudního řízení. Odnesli si ji Michaela Vitvarová z právnické fakulty v Brně a Tomáš Brožek z Olomouce,“ doplňuje detaily z dnešního klání člen simulovaného soudního tribunálu Luděk Chvosta sr., partner pražské kanceláře White & Case.

Do největší a nejstarší právnické soutěže Jessup se každoročně hlásí přes 2 000 studentů práv. Letos probíhá za účasti 600 přihlášených týmů z 86 zemí světa. Celkem se koná 55 regionálních a vnitrostátních kol. Studenti musí co nejlépe odprezentovat argumenty fiktivních mezinárodních právních případů simulovanému Mezinárodnímu soudnímu dvoru a to v ústní a písemné podobě. Týmy mladých právníků nejprve poměřují své schopnosti v rámci celorepublikových a regionálních kol, teprve v závislosti na umístění postoupí do kol mezinárodních.

Globálním partnerem řady soutěží Jesup organizovaných Mezinárodním sdružením studentů práv (ILSA) je White & Case od roku 2007. V roce 2010 se kancelář stala i patronem mezinárodních kol, která oficiálně nesou název „White & Case International Rounds” a v rámci kterých jednotlivé týmy soutěží o pohár White & Case Jessup.

„Jessup se každým rokem více a více rozrůstá, účastní se nové týmy, nové země. Jsme z toho nadšení a doufáme, že i díky naší podpoře se bude dařit i nadále zvyšovat kvalitu a úroveň Jessupu,“ uvedl nejvyšší přestavitel White & Case, Hugh Verrier.