Centrum, CET 21 a Goldbach: nedovolené navýšení návštěvností webů

internet

internet Zdroj: profimedia.cz

V měření návštěvnosti českého internetu NetMonitor bylo zjištěno několik případů, kdy měření neprobíhalo v souladu s metodikou. Jednalo se o servery provozovatelů Centrum Holdings, CET 21 a Goldbach Audience. Sdružení pro internetovou reklamu oznámilo, že se ve všech případech jednalo o nedovolené navýšení návštěvnosti týkající se buď počtu reálných uživatelů, nebo zhlédnutých stránek. V dalších podobných případech už bude provozovatelům hrozit podmínečné vyloučení z měření NetMonitor.

„Výsledky NetMonitoru slouží zadavatelům a mediálním agenturám jako jednotná měna pro plánování inzertních rozpočtů na českém internetu, je proto důležité zajistit objektivitu a nezávislost měření. V NetMonitoru probíhají pravidelné i namátkové kontroly správnosti měření a dodržování metodiky, jak ze strany realizátora projektu, tak od našich analytiků. Někdy dostáváme také podněty přímo od zapojených médií,“ říká o fungování NetMonitoru výkonná ředitelka SPIR Kateřina Hrubešová a dodává, že úlohou SPIR není zjišťovat, z jakého důvodu k porušení metodiky došlo, ale udržovat objektivitu dat.

Jak porušil metodiku Goldbach

V případech serverů Muvi.cz a Tiscali.cz, které patří pod provozovatele Goldbach Audience, bylo navýšení návštěvnosti způsobeno vložením okem nepostřehnutelného bodu, tzv. iframu, do HTML kódu stránky serveru Ukafe.cz. Iframe obsahoval odkaz na další bezobsažnou stránku, na které se provedlo načtení měřícího kódu NetMonitoru. Při návštěvě serveru Ukafe.cz tak uživatelé nevědomky „navštívili“ i servery Muvi.cz a Tiscali.cz. Návštěvnost Muvi.cz byla neoprávněně zvýšena v květnu o 52 % zhlédnutých stránek (PV) a v červnu o 33 %, u Tiscali.cz pak o 25 %, resp. 9 % PV. Nárůst se mohl projevit i v počtech reálných uživatelů (RU) obou médií.

Problémy v CET21 souvisejí s ICQ

U CET 21, provozovatele webů Nova.cz, TN.cz nebo Blog.cz, bylo navýšení zapříčiněno nesprávným použitím měřícího skriptu ve webové verzi komunikačního nástroje ICQ. Funkčnost měřícího skriptu byla upravena v rozporu s metodikou tak, že v některých případech vykonával více záznamů, než by při standardním provozu měl. Objem takto generované návštěvnosti byl v rámci celkové návštěvnosti provozovatele CET 21 v rozsahu necelého procenta červencových PV, bez vlivu na počet RU.

Centrum Holdings: nehrají zahraniční návštěvnosti

Třetím případem je server Centrum.cz, kterému se započítávala část návštěvnosti uživatelů na zahraničních službách Centrum Holdings. Tito uživatelé byli metodicky nesprávným způsobem přesměrováni na české domény (byť se slovenským nebo chorvatským obsahem). Návštěvnost Centrum.cz tak díky těmto zahraničním uživatelům vzrostla v období od října 2011 do června 2012 přibližně o 3 % RU a 1 % PV z celkového objemu.

Čtete také:

Výkonná rada SPIR v červencových datech NetMonitoru nechala skrýt výsledky dotčených médií. To se netýkalo serveru Centrum.cz, jelikož navýšení se projevilo jen v zahraniční návštěvnosti, která se do plánovacích dat o českých uživatelích nepromítá. Data a metodické nesrovnalosti byly poté dále analyzovány a na zasedání výkonné rady byla přijata definitivní opatření zahrnující tříměsíční povinné kontroly dotčených médií ze strany realizátora projektu na náklady provozovatelů a zákaz používání dat zasažených chybou v rámci obchodních, PR a marketingových aktivit. Dále byla z červencových dat v maximální možné míře odfiltrována navýšená zahraniční návštěvnost serveru Centrum.cz, byť zbytkový zahraniční nárůst nelze vyloučit. Navýšená data z předchozích měsíců byla v reportech označena jako invalidní. Vzhledem k marginálnímu rozsahu chyby byla do přepočtených dat naopak vrácena média provozovatele CET 21.

Pro další možné případy porušení metodiky byl zaveden institut podmínečného vyloučení z měření NetMonitor a navrženo rozšíření online aplikace NetMonitoru o záložku s evidencí a popisem všech porušení metodiky a dodatečných změn v datech.