Česká televize získala vysílací práva na fotbalové Euro 2016

POD ZÁKONEM: Česká televize se v rámci samoregulace rozhodla prozatím nevyužívat ke komerčním účelům povoleným zákonem
dětský kanál ČT :D

POD ZÁKONEM: Česká televize se v rámci samoregulace rozhodla prozatím nevyužívat ke komerčním účelům povoleným zákonem dětský kanál ČT :D Zdroj: Jan Hrouda

Nadcházející fotbalové mistrovství Evropy budou moci fanoušci příští rok opět sledovat prostřednictvím České televize. Veřejnoprávní stanice získala vysílací práva na šampionát, který se odehraje od 10. června do 10. července v Paříži a dalších devíti francouzských městech.

„ČT se spolu s dalšími pětadvaceti veřejnoprávními stanicemi zapojila do kontinentální smlouvy Evropské vysílací unie. Dlouhá jednání s UEFA se nám dnes podařilo úspěšně finalizovat a vrcholnou fotbalovou akci příštího roku tak bude opět vysílat Česká televize,“ uvedl generální ředitel stanice Petr Dvořák.

Francouzské Euro bude prvním turnajem s účastí čtyřiadvaceti týmů, které budou rozděleny do šesti čtyřčlenných skupin a potom absolvují závěrečnou vyřazovací část. Celkem odehrají zúčastněné celky 51 zápasů. Zahajovací i závěrečné utkání se uskuteční na francouzském národním stadionu Stade de France v Paříži s kapacitou 80 tisíc diváků.

Předpokládáme, že v přímých přenosech a záznamech opět odvysíláme všechna utkání turnaje

„Předpokládáme, že v přímých přenosech a záznamech opět odvysíláme všechna utkání turnaje. V případě účasti české reprezentace pak i bohatý doprovodný program mapující komplexně nejen vlastní zápasy, ale i přípravu a program našeho celku,“ uvedl výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský. K postupu má český tým v čele s Čechem a Rosickým i přes nedávnou prohru na Islandu stále poměrně blízko. Po šesti zápasech z desíti má totiž 13 bodů a je druhý právě za Islandem a před Nizozemskem a Tureckem.

Fotbalové šampionáty vysílá Česká televize s jedinou výjimkou již od roku 1968. Výjimkou byl rok 2008, kdy práva na turnaj v Rakousku a Švýcarsku pro sebe urvala komerční stanice Prima. Tehdy za to zaplatila přes sto milionů korun, což bylo o polovinu více, než kolik stály práva Českou televizi na předchozí turnaj v Portugalsku. ČT tehdy za práva zaplatila 64 milionů korun. Kolik stála práva nyní, ČT neuvedla.